2015. szeptember 18., péntek

Padlizsánkrém faszén nélkül lakóautóban

Padlizsánkrém - sült padlizsánAki egyszer megkóstolja a padlizsánkrémet forró pirítósra kenve, sok-sok paradicsommal, annál nem múlik majd el nyár anélkül, hogy el ne készítené. Remek szendvicskrém, vendégváró és vegetáriánus falat...>>

A padlizsán Európában csak a XV. században terjedt el, először Olaszországban és Franciaország déli részén, majd Németországban és Nagy-Britanniában. Hozzánk - ahogy egyik neve, a török paradicsom mutatja - török közvetítéssel érkezett.

Padlizsánkrém - padlizsán lila bőrben
Mivel régen a francia parkolóőröknek padlizsánszínű volt a ruhája, ezért aubergine-nek (ejtsd: oberzsin) csúfolták őket.


Padlizsánkrém - jöjjön az eredeti recept, majd a lakóautós verzió.

Padlizsánkrém

Hozzávalók: 
2 nagyobb megmosott, letörölgetett padlizsán 
1 fej lila hagyma apróra vágva 
4 gerezd fokhagyma összenyomva 
3 bő evőkanál majonéz (ezt házilag is kikeverheted) 
só, bors 
citrom leve (hogy ne feketedjen meg a padlizsán a feldolgozás alatt)

Elkészítés: 
A padlizsánokat egészben megsütöd grillen-parázson vagy 150ºC sütőben (sütés közben érdemes forgatni a padlizsánokat, úgy gyorsabb). Akkor vannak készen, ha a belsejük összeszottyan. Hagyd egy kicsit kihűlni a sült padlizsánokat, majd szedd le a héjukat, és kapard el krémesre a belsejüket. Ha ezt egy kicsit időigényesnek tartod, akkor jöhet a turmixgépes gyorsítópálya :)

Padlizsánkrém lakóautóban - recept képekkel
Így készül nálunk a padlizsánkrém!


A padlizsán kicsit hisztis növény, nehezen jön ki a levegővel, és könnyen megfeketedik, ezért érdemes műanyag, fa vagy kerámia eszközöket (vágódeszka, kés, kanál, stb.) használni a hámozási művelethez, és meglocsolni egy kis citromlével.

A pépes padlizsánba tedd bele az összes többi hozzávalót, és jól keverd ki. Ízlés szerint sózd, borsozd.

Padlizsánkrém pirítósra kenve
Padlizsánkrém - szerintem pirítóssal a legfinomabb

A padlizsánkrémhez az eredeti recept szerint (ahogy én tanultam) faszénparázson sült padlizsán szükségeltetik. Ez becserélhető sütőben sültre is, de nekünk a lakóautóban nincs sütőnk...

Kipróbáltuk hát a párolást! Méghozzá Zepter-toronyban :)

Padlizsánkrém - padlizsán párolása
Padlizsán párolása Zepter-toronyban: alul zöldségleves készül, felül pedig a padlizsán

Ha párolva készül a padlizsán (vagy hagyományos sütőben), akkor persze hiányzik az jó kis füstös íz, amit a faszénen sütés ad ennek a finomságnak. Ezt vissza lehet adni egy kicsit füstölt sóval.

A padlizsánkrém remek szendvicsalap, főszereplője lehet piknikeknek, barbecue-nak. Mi kipróbáltuk nyers tavaszi tekercsben is >>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése