2015. szeptember 18., péntek

Falatkák, sör- és borkorcsolyák


Falatkák, sör- és borkorcsolyák - melyiket válasszam?Falatkák, sör- és borkorcsolyák - Amikor vendégeket várunk vacsorára, grillezésre, mindig gondolni kell gyorsan bekapható finomságokra is. Így nem halnak éhen a vendégek, míg mindenki megérkezik, és elkészül a vacsora, megsülnek a húsok a grillen...>>


Korábban már beszámoltunk a falatkák, sör- és borkorcsolyák spanyol változatáról, a tapas-ról (ejtsd: tápász). Spanyolországban vannak olyan tapas bárok, amik kizárólag erre specializálódtak.

Az egyik tipikus spanyol tapa a "patatas bravas", ami sült krumpli csípős szósszal. Van ennek egy kicsit egzotikusabb változata, ami édesburgonyából készül:

Falatkák - patatae douce frite with hot salsa
Lehet olajban sütni, mint a hagyományos sült krumplit, de a hasábokat sütőben is elkészítheted, így nem lesz annyira olajos. A csípős szósz egyedi ízvilágot kölcsönöz majd az édeskés krumplinak

  
Padlizsános-mozzarellás pirítós

Falatkák, sör- és borkorcsolyák - mozzarellás pirítós
Falatkák padlizsánnal, paradicsommal és az elmaradhatatlan mozzarella sajttal
 

A megmosott padlizsánt szeleteld fel kb. 0,5 cm vastag darabokra, és egy serpenyőben (vagy grillen) pirítsd meg. A kész szeleteket locsold meg olajjal, tegyél rá sót, borsot, bazsalikomot. Készíts pirítósokat valami jóféle kenyérből - készítheted sütőben, kenyérpirítóban vagy akár serpenyőben is. Jól fokhagymázd be a pirítósokat, locsold meg olívaolajjal, mehet rá só, bors, bazsalikom.

A még forró, fűszeres pirítósokra tegyél egy szelet padlizsánt, arra egy karika mozzarellát, és egy vastag szelet paradicsomot. Még egy kis olaj, só, bors, (friss) bazsalikom és/vagy petrezselyem, és már eheted is!

Vegetáriánus kukorica "burger"

Falatkák kukoricalisztből alig 10 perc alatt
Falatkák kukoricalisztből alig 10 perc alatt vegetáriánusoknak is

A "burger" alap tulajdonképp egy serpenyős kenyér, ami kukoricalisztből készül, mégpedig így:

Hozzávalók: 
10 dkg kukoricaliszt 
1 mokkáskanál szódabikarbóna 
 
1 dl tejföl 
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés: 
Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tejfölt és gyúrd össze. Formázz kb 1 centi vastag tallérokat a tésztából, nagyon kevés olajban (teflon serpenyőben) süsd ki. Az egész művelet megvan 10 perc alatt sütéssel együtt.

A kukorica tallérokkal párhuzamosan egy másik serpenyőben pici olajon pirítsd meg a vastag (kb. 1 cm) paradicsom szeleteket, és a kecskesajt karikákat. Ebből a három összetevőből építs tornyokat, locsold meg olajjal, menjen rá só, bors, bazsalikom. Gyorsan elkészül, és nagyon laktató. Jó étvágyat hozzá!

Ezt a finomságot szoktuk készíteni "kenyéralap" nélkül is. Ilyenkor sült padlizsánszelet kerül alulra.

Csípős salsa-val töltött avokádók

Falatkák, sör- és borkorcsolyák - csípős salsa-val töltött avokádók
Csípős salsa-val töltött avokádók


Ennek a finomságnak az elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

1/2 avokádó személyenként (ha más is van az étlapon) 
paprika, paradicsom, uborka, hagyma, saláta (és bármilyen más zöldség) apróra vágva 
chili paprika felkockázva (vagy csípős szósz) 
só, bors, bazsalikom, petrezselyem
pár csepp citrom
olívaolaj

Így készítsd el:
Vágd ketté az avokádókat, vedd ki a magot, majd egy villával törd össze krémesre az avokádó belsejét. SÓ, bors, chili (vagy csípős szósz), citromlé kerül rá, és ezt jól keverd össze.

Falatkák - töltött avokádó recept képekkel
Tipp: Ha nagyobb mennyiséget készítesz egyszerre, akkor érdemes az avokádók húsát kiszedni egy tálba, és ott kikeverni

Aprózd fel a zöldségeket, menjen rá só, bors, citrom leve és a többi fűszer.

Utolsó lépésként halmozd a zöldségegyveleget az avokádókra, és jól hűtsd be tálalás előtt.

Ez a zöld kavalkád remek előétele lehet egy mediterrán ihletésű ebédnek vagy vacsorának


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése