2015. szeptember 1., kedd

Saláták hidegen, melegen, télen-nyáron

Saláták hidegen, melegen krémes avokádóval díszítveTavasszal már alig várjuk, hogy friss zöldséget, salátát együnk, a nyári nagy melegben pedig gyakran nem is tudunk más ebédet, vacsorát elképzelni. A salátáknak ezer meg egy változata van, lehetnek hidegek, de akár melegek is...

Mi tavasszal és ősszel szívesen eszünk "meleg" salátát. A név becsapós, mert a klasszikus vegyes saláta alap (saláta, uborka, paprika, paradicsom, stb.) itt is hideg, de van 1-2 melegen hozzáadott "szereplő" is:
Saláták hidegen, melegen: kecskesajtos zöldbabos saláta
Saláták hidegen, melegen: kecskesajtos zöldbabos saláta
 
Recept: Készítsd el azt a vegyes salátát, amit szívesen eszel. Párold meg a zöldbabot, aztán dobd rá egy kis vajra, adj hozzá 2-3 gerezd fokhagymát. Amikor a vaj és a fokhagyma átjárta a zöldbabot, pirítsd meg a kecskesajtot, és ezt az egészet öntsd a saláta alapra.
Saláták hidegen, melegen - kecskesajtos zöldbabos saláta
Saláta "melegen" ajánlva zöldbabbal és forró kecskesajttal
 
A fenti "meleg" saláta bármilyen más párolt zöldséggel elkészíthető, amit nyersen nehezebben lehetne elfogyasztani (pl. brokkoli).
A franciák nagy kedvence a 'salade au chèvre chaud' (ejtsd: szálád o sevr só), azaz a "forró kecske saláta", ahol a salátaalapra meleg kecskesajtos pirítósok kerülnek.
 
Saláták hidegen, melegen - salade chevre chaud
Saláták hidegen, melegen: Ez így akár fő fogásnak is beillik :)
 
A franciák másik nagy kedvence ebben a kategóriában a 'salade de gésiers' (ejtsd: szálád dö zsézié), azaz a zúza saláta, bár ez inkább őszi-téli fogás.
Saláták hidegen, melegen - salade de gésiers, zúza saláta
Variációk "meleg" salátára - Salade de gésiers, egyenesen Franciaországból
 
...és a recept!
Hozzávalók:
250 gr szárnyas zúza (szárnyas májjal is finom ám!) 
4 kemény tojás felkarikázva saláta (fejes, római, iceberg...) 
200 gr koktélparadicsom (vagy 2 nagyobb normál paradicsom) 
10 dkg ementáli sajt felkockázva, de lehet trappista vagy hasonló sajt, amit szeretsz 
4 db pirítós fokhagymával jól bekenve és felkockázva olaj, só, bors
Elkészítés: A zúzákat tisztítsd meg, és vágd fel apró darabokra. A zöldségekből, főtt tojásból, kenyér- és sajtkockákból készíts salátát. Ízesítsd ízlés szerint olajjak, sóval, borssal. Egy serpenyőben pirítsd meg a zúzadarabokat sóval és borssal, aztán szórd rá ezeket is a salátára. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése