2015. szeptember 18., péntek

Lecsó - a nyár nagy kedvence

Lecsó, a nyár nagy kedvence, kolbásszal, tojással, csípősenNem múlhat el nyár lecsófőzés, -evés nélkül. Gyors, egyszerű étel, és szinte mindenki szereti. Sajnos Franciaországban nincs lecsónak való paprika, de azért nekik is van egy variációjuk lecsó-témára >>

A francia (de még a spanyol) piacok standjairól sajnos hiányzik a lecsópaprika csakúgy, mint a magyar tök és a karalábé. Nekünk maradt még egy üveges lecsó a hazaiból, ebből készült az alábbi étel:

Tojásos lecsó kerámia bevonatos serpenyőben

Hozzávalók: 
15 dkg (füstölt) kolbász 
1 nagy fej vöröshagyma 
40 dkg zöldpaprika 
30 dkg paradicsom 
3 tojás 
olaj 
só, bors

Elkészítés:  
Olajon dinszteld meg a felaprózott hagymát, és a kolbászkarikákat. Add hozzá a felszeletelt paprikát. Amikor kb. 2/3-ig megdinsztelődött a paprika, tedd bele a felkockázott paradicsomot. 

Ízesítsd sóval és borssal (mehet bele egy kis csípős is, ha szereted). Végül a felvert tojásokat ráöntöd a lecsóra és kevergetve pár perc alatt készre sütöd az egészet.

Lecsó recept képekkel
Lecsó készül, még a hazai készletekből :)


Lecsót mindenki tud készíteni. Itt nem is az a legnagyobb attrakció, hanem a kerámia bevonatos serpenyő, amit mosogatás nélkül is lehet tisztítani. Ez nagy előny egy lakóautóban:

Lecsó kerámia serpenyőben - egyszerű a mosogatás
A lecsó elfogyott, jöhet a mosogatás... papírtörlővel :)


A mosogatás igen vízigényes (és háziasszonyok körében nem túl kedvelt) elfoglaltság. Különösen lakóautós körülmények között, ahol nem áll rendelkezésre víz korlátlan mennyiségben. Ilyenkor igencsak találékony tud lenni az ember.

Jöjjön akkor a francia "lecsó" receptje, ami a mediterrán ízvilág egyik gyöngyszeme:

Ratatouille (ejtsd: ratatuj)
Lecsó - ratatouille - Lecsó című film
Lecsó francia módra - ratatouille. Ezt az ételt készíti az apróséf is a Lecsó c. filmben :)


Hozzávalók a lecsóhoz: 
1 db padlizsán 
1 db cukkini 
1 db paprika (piros kaliforniai) 
2 fej vöröshagyma 
6 db nagyobb paradicsom 
2 bő evőkanál sűrített paradicsom 
1 csokor petrezselyemzöld 
2 szál kakukkfű (friss, vagy szárított) 
1 apró csipet bors 
 
2 gerezd fokhagyma 
olaj a sütéshez

Elkészítése: 
Vágd falatnyi méretűre a zöldségeket. A padlizsán, cukkini akár héjastól is maradhat. Felhasználás előtt sózd le a zöldségeket, és némi állás után törölgesd le a levet.

A rataouille esetében a zöldségek főzésének pontos sorrendje van, amit javallott betartani. Nem szabad túlfőzni a hozzávalókat, mert akkor egy paradicsommártásban főtt zöldségpüré lesz belőle.

Olajon futtasd meg a hagymát egy csipet sóval. Add hozzá a padlizsánt, a kaliforniai paprikát és sózd meg. Hagyd közepes lángon főni kb. 5 percig. Jöhet a cukkini. Ezt is sózd meg és főzd további 6 percig. Most jöhetnek a fűszerek, majd a paradicsom. Ízlés szerint tegyél még bele sót, borsot, ha szükséges. Fedő alatt, közepes lángon főzd további 30 percig, és már tálalhatod is!

Lecsó francia változat - ratatouille
Elkészült a francia lecsó, azaz a ratatouille



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése