2015. szeptember 18., péntek

Mediterrán ételek

Mediterrán ételek - görög konyhaA mediterrán területek - Görögország, Olaszország, francia riviéra - kedvelt célpontjai a nyaralásnak. Szikrázóan süt a nap, azúrkék a tenger, és remek ízeket kóstolhatunk meg. Jöjjenek a mediterrán ételek...>>

Jöjjön néhány egyszerű, mediterrán ihletésű recept!

Gyors ebéd: mediterrán rántotta

Hozzávalók: 
Paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, padlizsán, cukkini 
2-3 tojás fejenként 
mozzarella sajt 
olaj 
só, bors
petrezselyem és bazsalikom apróra vágva

Elkészítése: 
A megmosott, felkockázott zöldségeket serpenyőben kevés olajon párolj meg. Ízesítsd sóval, borssal, bazsalikommal. Ínyencek és húskedvelők tehetnek a zöldség alá egy kis csípős kolbászt is (pl. spanyol chorizo), garantáltan nem rontja el!

Egy tálban verd fel a tojásokat sóval, ízlés szerint fűszerekkel. Mikor már majdnem készen vannak a zöldségek, húzd őket a serpenyő egyik felébe, a másikba öntsd a tojásokat, és süsd meg a rántottát. Tálalás előtt szórd meg az egészet mozzarella kockákkal, és apróra vágott petrezselyemmel.

Mediterrán ételek - mediterrán rántotta zöldségekkel recept fotókkal
Mediterrán ízek gyorsan, egyszerűen :)



Tálald salátával, finom házi sütésű kenyérrel. Jó étvágyat!


Paradicsomos spagetti töltött avokádóval

Mediterrán ételek - paradicsomos spagetti töltött avokádóval
Egyik kedvenc nyári ételünk a paradicsomos spagetti!


Nekünk nagy kedvencünk a paradicsomos spagetti. Én ehhez szeretem házilag elkészíteni a paradicsomszószt szezonban friss paradicsomból, azon kívül pedig konzervből.

Paradicsomszósz házilag

Mediterrán ételek - paradicsomszósz házilag
Mediterrán ételek elengedhetetlen alkotóeleme a paradicsomszósz



Hozzávalók: 
1 nagy fej hagyma 
4 gerezd fokhagyma 
5 dkg sárgarépa 
5 dkg zellerszár 
5 evőkanál olívaolaj 
60 dkg hámozott paradicsom (konzerv) 
3 db friss paradicsom 
0,8 dl fehérbor (elhagyható) 
kevés oregánó, só, bors 
2 csipetnyi cukor, hogy elvegye a paradicsom savasságát 
friss bazsalikom 
1 dl víz

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítsd meg az olívaolajon.

A hagymavágás nem a háziasszonyok kedvenc művelete. Hagymaszagú lesz a kezünk, nem lesznek egyenletesen aprók a hagymakockák, és persze csípi a szemünket...

Tipp: Egyszerűsítsd a műveletet hagymatűvel!

Mediterrán ételek - hagymavágás hagymatű segítségével
A mediterrán ételek egyik alapvető alkotója a hagyma és a fokhagyma, amiket hagymatű segítségével sokkal könnyebb felaprítani.


Add hozzá az apróra vágott zellert és sárgarépát, pirítsd tovább. Locsold meg fehérborral, majd öntsd bele a hámozott, és a darabolt friss paradicsomot, meg a vizet. Ízesítsd oregánóval, sóval, borssal, pici cukorral.

A recept szerint a szószt félig lefedve kb. 1 órán keresztül kell főzni. Mivel én Zepter edényben főzöm a paradicsomszószt is, ezért a lábas teljesen lefedem, felviszem főzőfokozatba, lekapcsolom a gázt, és a Zepter mindenféle kevergetés, vagy további energia nélkül 1-2 óra alatt elkészíti a szószt. Ekkor jöhet egy kis olívaolaj, és friss bazsalikomlevelek.

Mediterrán ételek - Házi paradicsomszósz Zepter edényben
Házi paradicsomszósz Zepter edényben


Nincs más hátra, mint kifőzni a spagettit (vagy bármilyen más kedvenc tésztád), aztán jöhet rá a szósz, és némi reszelt parmezán (no meg egy kis chili azoknak, akik csípősen szeretik).

Mediterrán ételek - spagetti paradicsomszósszal, töltött avokádó előételnek
Fő a spagetti, rotyog a paradicsomszósz, mindjárt eszünk!

Zöldségekkel töltött avokádó remek előétel lesz ehhez a fogáshoz!

Mediterrán ételek - finom fogás ebédre vagy akár vacsorára
Azért nehéz receptes-ételes blogot írni, mert az ember folyamatosan megéhezik közben :)


Nagyon sok olyan magyar étel van, ami sütőt igényelne. Néha megkívánjuk a rakott krumplit, rakott kelkáposztát, süteményeket, házi sütésű kenyeret, stb. Nekünk viszont nincs sütőnk a lakóautóban, így elkezdtem serpenyős receptek után nézni a neten. Meglepetésemre szinte minden sütős receptnek megvan a serpenyős változata!

Padlizsános rakott krumpli serpenyőben

Mediterrán ételek - padlizsános rakott krumpli
Padlizsános rakott krumpli


Hozzávalók 2 főre: 
5-6 közepes krumpli héjában megfőzve és felkarikázva 
1 közepes padlizsán felszeletelve és megpirítva 
paradicsomszósz (receptet lásd kicsit feljebb) 
mozzarella sajt lecsöpögtetve, felkarikázva 
só, bors, bazsalikom, fokhagymapor 
olaj
no és persze a serpenyő

Így készítsd el: 
Pici olaj a serpenyőbe, rá a krumpliszeletek, paradicsomszósz, padlizsánkarikák, újabb adag szósz, a sajt fele, aztán újabb burgonyaréteg, és így tovább. amíg minden el nem fogy.
Legfelülre sajt kerüljön. Gyújts alá, és süsd készre fedő alatt. Jó étvágyat!

Serpenyős receptek, amiket már kipróbáltunk a lakóautóban: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése