2015. szeptember 18., péntek

Kocsonya Zepterben

Kocsonya, a tél egyik nagy kedvenceA mediterrán területeken nem jellemző a téli fagy, de tud annyira hűvös lenni éjszaka, hogy ne legyen nagyon rizikós a kocsonyafőzés...

Ez nálunk úgy szokott lenni, hogy Péter megkívánja, aztán én utánanézek egy jó receptnek (vagy egyszerűen felhívom a Mamát :)), majd közösen vadászunk az alapanyagokra. Így volt ez most is.

KOCSONYA

Hozzávalók 2 főre: (ebből kb. 10, egyenként 4 decis doboz kocsonya lett) 
Malacságok: a mi esetünkben 1 fül megtisztítva, feldarabolva, és 2 köröm (itt a darabolást rábíztuk a hentesre inkább) 
1 fej vöröshagyma 
8-10 gerezd fokhagyma 
só, szemes fekete bors 
4-5 keményre főtt tojás a díszítéshez (opcionális) 
fazék a főzéshez (esetünkben Zepter-edény) 
tálkák a tálaláshoz
 
Elkészítése: 
A megtisztított, és a nagyjából egységes méretű részekre feldarabolt malacságokat tedd bele egy nagy fazékba. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd gyújts alá. Amikor elkezd habzani, azt távolítsd el a tetejéről egy evőkanállal. Ezt a műveletet valószínűleg többször is meg kell majd ismételned mindaddig, amíg már nem lesz habja.

Most jöhet a só, szemes bors, hagyma és fokhagyma (egészben), majd hagyd kis lángon jól megfőni az egészet. Ez sok-sok órát vesz majd igénybe.

Ennél a pontnál mi rátettük a Zepter-fedőt, és elzártuk a gázt, ráhagyva intelligens edényünkre a főzést. Még kétszer gyújtottam alá az edénynek csak annyira, hogy újra felvigyem a hőfokot főzőfokozatra.

Kocsonya Zepterben - kocsonya lakóautós módra
Kocsonya készül a lakóautónk konyhájában


Amikor a húsok megpuhultak, szedd ki azokat, oszd el a tálkákba, végül minden tálba önts a léből is. Díszítheted félbevágott főtt tojással, petrezselyemmel, de vannak, akik zöldségesen készítik a kocsonyát, így pl. sárgarépa a díszítés.

Ha ezzel is megvagy, már csak hűvös helyre kell vinned a tálkákat, és megvárni, amíg megdermed a kocsonya. Pici citrommal vagy ecettel meglocsolva, házilag sütött kenyérrel mennyei lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése