2015. szeptember 18., péntek

Nyers ételek

Nyers ételek - élen a gyümölcsökA nyár az egyik legjobb alkalom a nyers étrend kipróbálására. Egyrészt jó áron lehet beszerezni a zamatos zöldségeket, gyümölcsöket a piacon. Másrészt pedig a nagy kánikulában kevésbé kívánjuk a nehéz, főzött ételeket, no meg a konyhában tűzhely mellett álldigálást sem. Egy kis ötletelés, és sok ételnek megtalálod a nyers változatát >>

Mi nagyon szeretjük a kínai és a thai konyhát. Az egyik nagy kedvencünk a

Tavaszi tekercs

Nyers ételek - tavaszi tekercs
Tavaszi tekercs - egy kis Ázsia az asztalunkon


Hozzávalók 24 tekercshez:

A töltelékhez:
20 g gomba (ha szárított, kínai gombát használsz, azt előre áztasd be) 
100 g (jég)saláta 
100 g sárgarépa (nyers, reszelt) 
100 g bambuszrügy 
1 marék mungóbab csíra 
2 evőkanál olaj 
1 szál újhagyma 
1 gerezd fokhagyma 
2 teáskanál gyömbér (friss, reszelt) 
1 evőkanál szójaszósz szezámmag olaj

A tészta: 24 db tavaszitekercs-lap

Így készül a tavaszi tekercs: 
Egy wokban (ha nincs, a serpenyő is megteszi) forrósítsd fel az olajat. Mikor az olaj forró, nyomd bele a fokhagymát, add hozzá a finomra vágott újhagymát, a reszelt gyömbért és kicsit piríts rá. Ezután tedd rá a zöldségeket és pár percen át pirítsd meg a forró olajon őket. Locsold meg egy kis szójaszósszal.

Nyers ételek - tavaszi tekercs töltelék recept fotókkal
Készül a tavaszi tekercs tölteléke


Most jöhetnek a tésztalapok (jellemzően rizslisztből készülnek, ázsiai boltban, nagyobb áruházakban beszerezheted)! Egyszerre mindig csak egy lapot áztass be hideg vízbe egyszerre. Mikor fellágyul, csurgasd le és terítsd egy tányérra.

Nyers ételek - tavaszi tekercs tésztalapok elkészítése
Ezeket a beáztatott tésztalapokat fogjuk megtölteni...


Az egyik szélére tegyél kis halmot a töltelékből, amelynek előtte a levét (ha van) jó alaposan kinyomkodtad! Majd csavard fel a tekercset a képeknek megfelelő módon.

Nyers ételek - tavaszi tekercs feltekerése fotókkal
Így tekerd fel a tésztalapokat


Forró olajban pár perc alatt süsd szép arany barnára őket, majd tedd őket rácsra vagy szalvétára, hogy az olaj lecsurogjon.

Ez az étel szintén kevés energia felhasználással elkészül, akár lakóautóban is.

Ennek a receptnek a nyers verziója így készül:
1. Hagyd ki az alapreceptből a zöldségek pirítását. A nyers tölteléket csavard bele a tésztalapokba, amire tegyél egy salátalevelet, és hagyd el a sütést is.

Nyers ételek - tavaszi tekercs nyers verzió recept fotókkal
Nyers tavaszi tekercs, már csak egy jó kis mártogatós szósz kell hozzá, pl. fűszeres, csípős joghurt


2. Az abszolút nyers változatnál pedig a nyers tölteléket fejes saláta leveleibe csavard.

Nyers ételek - zöldségtekercs recept fotókkal
Az abszolút nyers változat - a zöldségtekercs nagyon finom tzatzikivel


A salátát helyettesítheted vékonyra és hosszúra vágott kígyóuborka vagy cukkini szelettel is.

Nyers ételek - zöldségtekercs
Ez egyszerűen egy vega sushi :)


Hiába nyár, hiába a meleg, nehezen tudunk ellenállni a rágcsálnivalóknak. Itt egy garantáltan lelkiismeret furdalás mentes, nyers rágcsa receptje.

Sárgarépás ropogós kréker

Nyers ételek - zöldséges kréker ropogtatásra  chips vagy kenyér helyett
Nyers ropogtatás - chips vagy kenyér helyett


Hozzávalók: 
3 közepes sárgarépa reszelve 
1 nagyobb fej hagyma apróra vágva 
1 kisebb fej zeller reszelve (5-6 dkg kb.) vagy zellerszár 
1 evőkanál olíva olaj 
2 csésze lenmag megőrölve (1-2 órára beáztatva) 
 2 kávéskanál só 
fűszerek ízlés szerint

Elkészítés: 
 Legelőször a lenmagot megőrölöd kávé darálón, és kicsit több vizet öntesz rá, mint amennyi ellepi. Jól elkevered, nyúlós, összeálló masszát kell kapj.
A zöldségeket megpucolod, feldarabolod, és aprítógépben morzsásra dolgozod (reszelni is lehet). Összekevered az áztatott lenmaggal, ízesíted. A masszát kb. 3-4 mm-es rétegben szétteríted egy nagy tepsiben.

Most jön a szárítás/aszalás rész!

Ha van aszalógéped, akkor tedd a masszát tapadásmentes teflex, és aszald 4-5 órát. Ezután meg kell fordítani, és még 4-5 órát kell szárítani, vagy addig, amíg teljesen kész nem lesz.

Aszalógép nélkül sem kell kétségbe esni. Sütőben, radiátoron, napon szárítva is készülhet ez a nyers finomság. A tepsibe tegyél sütőpapírt. A sütő hőfokát úgy állítsd be, hogy amikor a kezeddel ellenőrzöd, ne legyen forró, csak meleg (max. 39-40 fok). A sütő ajtaját hagyd ujjnyira nyitva, hogy a pára el tudjon távozni. Legjobb a légkeveréses sütő.

A másik megoldás, hogy egy kályhára vagy radiátorra teszed, és hagyod, hogy ott száradjon. A nyári megoldás pedig: tedd ki a napra :)

Találsz nyers étel ötleteket itt is: Piknik otthon >>
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése