2015. szeptember 18., péntek

Káposztasavanyítás lakóautóban

Káposztasavanyítás lakóautóban - savanyú káposzta"Nincs lehetetlen, csak tehetetlen". Hányszor hallottam ezt gyerekkoromban :) Nos, itt az idő bebizonyítani ezt. Káposzta, só, babérlevél, meg a többiek beszerezve, indulhat a káposztasavanyítás lakóautóban! >>

Franciaországban is létezik egy "savanyú káposztás" étel, bár a hasonlóság csak kicsi pl. a magyar töltött vagy húsos káposztához képest. A choucroute (ejtsd: sukrut) elnevezésű francia káposztás étel receptje alapvetően Elzászból származik.

Choucroute - káposzta francia módra
A choucroute alapja a savanyított káposzta, ami egy kicsit hasonlít a magyarhoz - ez is ínycsiklandozó...


Savanyú káposzta

Hozzávalók (lakóautós méretekre): 
1 nagy fej káposzta (kb. 3-4 kilós) 
kb. 10- 15 dkg konyhasó (nem jódozott!) 
babérlevél 
egész fekete bors 
egész köménymag 
chili paprika 
1 db (birs) alma 
káposztagyalu (vagy ennek hiányában egy éles kés) 
hordó (vagy lezárható edény)

Elkészítése: 
A káposzták külső piszkos, sérült leveleit távolíts el, majd a torzsa koszos, sérült részét is vágd le. Szedj le a káposztáról 3-4 egész szép levelet, mert ezzel ki kell majd bélelni a hordó/edény alját, és ezzel fogod lezárni a tetejét is. Tedd a hordó aljára az egyik adag levelet, majd hintsd meg sóval.

Káposztagyalun gyaluld le a káposztát, nekünk ilyenünk nincs, ezért késsel vágtuk fel vékonyra.

Innentől az eljárás a következő: egy adag gyalult káposzta, meghinteni sóval, alaposan ledöngölni (erre legjobb eszköz az öklöd vagy egy döngölőfa, ha bőröd nem bírja sós levet), jöhetnek rá a fűszerek, majd újabb réteg káposzta, és így tovább, míg el nem fogy az alapanyag.

FONTOS! Minden sort alaposan ki kell nyomkodni. A lényeg, hogy minél több káposzta sejtet tudj szétroncsolni, és ezzel arra ösztökélni, hogy kiadja a levét. Az első sornál már az is jó eredmény, ha sikerül annyit kipréselned belőle, hogy épp ellepje a sort, míg ahogy közeledsz a végéhez, egyre több lesz a leve.

A tetejére jönnek az egész káposztalevelek, majd erre kell egy olyan kerek, nem fém tál, tányér, ami belefér a hordóba/edénybe, és a lehető legjobban lefedi az összes káposztát. Most jöhet egy nehezék, amivel addig nyomod lassan lefelé a káposztát, míg egyrészt teljesen lé alatt lesz, másrészt a hordóra/edényre rá tudod tenni a fedelét.

Káposztasavanyítás lakóautóban
Már csak pár hét türelem, és elkészítheted ezt a receptet:)

Májas káposzta (2-3 főre)

Hozzávalók: 
30 dkg máj (sertés, marha, borjú vagy csirke is lehet) 
1 nagy fej vöröshagyma 
3 evőkanál olaj 
1 csapott evőkanál pirospaprika 
1 teáskanál majoránna
60 dkg (házi) savanyú káposzta 
2-3 dl tejföl

Elkészítés: 
A májat megmosod konyhai papírtörlővel megszárítgatod, és vékony csíkokra vágod. A hagymát megtisztítod, és apró kockákra vágod.

Nagy serpenyőben felforrósítod az olajat, megpirítod benne a hagyma felét. Hozzáadod a májat, és állandó forgatás, keverés mellett 1-2 percig pirítod. Pirítás közben megszórjuk a pirospaprikával, a majoránnával, őrölt borssal, és átkevered. A sót DIREKT "felejtettem ki" a fűszerezésnél, ugyanis a máj megkeményedik, ha megsózod!

Most ugyanezt végigcsinálod a káposztával is. Egy nagyobb lábasban olajon megpirítod a hagyma másik felét, lehúzod a tűzről, és mikor hűlt már egy kicsit, megszórod pirospaprikával. Összekevered, ráöntöd a kimosott, kinyomkodott káposztát, és felöntöd annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Jöhet egy kis só, bors, amennyiben szükséges.

Fedő alatt főzd addig, amíg a káposzta szinte teljesen megfőtt, majd keverd össze óvatosan a májjal, és 2-3 perc alatt rottyantsd össze, hogy átvegyék egymás ízét. Tálald tejföllel, és saját sütésű házi kenyérrel! 

Káposztasavanyítás - Májas káposzta házilag savanyított káposztából
Májas káposzta házilag savanyított káposztából


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése