2015. szeptember 18., péntek

Raclette - a legjobb, ami egy sajttal történhet

raclette - társaságban az igaziAki már síelt francia lejtőkön, az találkozhatott az olvasztott sajt ezen változatával. Egy biztos, tutira laktató, és remekül alszol utána!

A raclette-et (ejtsd: ráklett) Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget a szüretelők.

Minthogy a svájci hegyek telis-tele vannak tehenekkel, a pincék meg finomabbnál finomabb sajttal, így adta magát a dolog. A szüretelők a szőlővesszőből tüzet raktak, a magukkal vitt sajtot pedig kés hegyére tűzték és a parázs fölé tartották. A megolvadt sajtot hosszú kenyérkaréjra folyatták, és ezt a sajtos kenyeret körbeadták. Így született meg a raclette őse.

Raclette régen, szabad tűzön
Raclette régen, szabad tűzön

A raclette-et mindenki szereti, aki az olvasztott sajtnak és a jó társaságnak nem ellensége. A raclette lényege ugyanis az, hogy az asztalt körbeülve mindenki magának, saját ízlése és étvágya szerint készíti el a finom vacsorát.

A legfontosabb persze a sajt, de jó egy kis héjában főtt burgonya, pirított baguette (ejtsd: bagett), csemegeuborka és gyöngyhagyma, de lehet variálni sonkával, olajbogyóval, gombával, spárgával, almával, körtével, sőt egy kevés dióval is.

Raclette így készül lépésről lépésre
Így készül a raclette! Téli estékre ideális vacsora :)

A vendéglátónak is hálás feladat jut, hiszen alig kell előkészíteni valamit – csupán a hozzávalókat kell az asztalra tenni, no meg a Raclette-sütőt – és máris jöhetnek a barátok. Nincs elrontott étel, nincs izgalom és aggódás, a kapkodás is elmaradhat… Ha együtt a társaság, indulhat a lakoma!

A raclette összehozza a családot, barátokat
A raclette összehozza a családot, barátokat
 
Egy kellemes társaságban elfogyasztott raclette (no meg bor) után az embernek megmozdulni is nehezére esik. Az észrevétlenül felugró plusz kilókról - amiktől megszabadulni szinte lehetetlen küldetés - már nem is beszélve! Nekünk sikerült!

Akarod tudni, hogy adtunk le közel 35 kiló felesleget szenvedés nélkül, és hogyan tartjuk súlyunkat immár 2 éve? Írj nekünk egy "Kérem a receptet!" e-mailt ide: utazasramentem@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése