2015. szeptember 18., péntek

Spárga

Spárga, spárgából készült ételek receptek fotókkalTavasszal megjelenik a piacokon a spárga. Van belőle fehér, zöld, lila, vékony, vastag. A spárga édeskés illatával próbálja felhívni magára a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni...

A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált.

Spárga - spárga termesztés, spárgaföld
Spárga termesztése - nem spórolnak a távolsággal...

A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát.

Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a spárgát egy pohár vízbe állítani, így jobban bírja.

A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével – meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e.

Spárga tisztítás és főzés
Így készül a spárga lépésről lépésre...


A párolt spárga gyakori kísérője a lágy sárgájú tojás: 

Spárga tükörtojással párolt rizzsel recept
Mi lazára sütött tükörtojással és párolt rizzsel tálaltuk a spárgát :) Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése