2015. szeptember 18., péntek

Kuszkusz

Kuszkusz receptek fotókkalA kuszkusz (couscous) Észak-Afrikában ezer éve nemzeti eledel. Régen az egészen puhára főtt húsból, zöldségből és kuszkuszból álló egytálételt kenyérhéjjal vagy kézzel ették, hagyományosan egy nagy tálból, közösen. Még ma is fogyasztják így, de egyre inkább tányérra tálalják a kuszkusz alapú variációkat, és kanalat adnak hozzá.

A kuszkusz alapanyaga lehet sós és édes ételeknek, köretnek vagy egytálételnek, desszertnek. Az eredetileg berber specialitást ma már nem kell kézzel gyúrnunk és sodornunk: szerencsére készen megvehető.

Kuszkusz hidegen, melegen
Praktikus alapanyag a kuszkusz: gyorsan elkészül, kiadós és jól variálható

Ahol nem a boltba járnak az alapanyagért, ott nehéz munkával, házilag készítik belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással.
A golyócskákat szitán szűrik át, osztályozzák méret szerint, szárítják a napon, aztán ízesítik, vidékenként változó módon: Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, Tunéziában csípős harissa (napon aszalt erős paprika fűszerekkel) szószt. Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt a couscous.

Kuszkusz - alapanyag és készétel egyszerre
Kuszkusznak nevezzük az alapanyagot is, és a belőle készülő, sokféle ételt is.

A kuszkusz egytálételt Afrikában mázas cserépedényben készítik, a kuszkuszt az étel gőzében főzik: alul a hús és a zöldség rotyog, fölötte szitán pedig a kuszkusz.

...és ha már kuszkusz, valamint arab ízvilág, akkor említést kell tenni a kuszkuszon gyakran látható sült kolbászról is. Ez a merguez (lásd a legfelső képen).

Merguez (ejtsd: mergez) Általában bárány vagy marhahúsból készül. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a legismertebb és legkedveltebb, de az európai konyhában is megtalálható. Fűszeres, csípős, általában chilivel, köménnyel, fokhagymával fűszerezik. Leggyakrabban frissen fogyasztják, grillezve vagy kuszkusszal. Füstölt változata is ismert.

Kuszkusz merguez feltéttel
Grillezett merguez, érdekes ízek :)


Hidegen fogyasztható saláta is készül a kuszkuszból, ez a taboulé (ejtsd: tabulé), a receptjét itt találod >>
 

Kuszkusz ropogós

Ha megmarad a kuszkusz dara (vagy épp bulgur, rizs, stb.), mi ropogóst készítünk belőle, ami remekül helyettesíti a kenyeret.

A megmaradt kuszkuszhoz mennyiségtől függően hozzáadunk 1-2 egész tojást, fűszerezzük, teszünk bele jó sok apróra vágott petrezselymet is. Jöhet bele bármilyen maradék zöldség, felvágott, sajt, ami így már nem fogyna el, de bosszantóan sok helyet foglal a hűtőben, és nincs szíved kidobni.

Kicsi liszttel (használhatsz zsemlemorzsát vagy útimagfű héjat) összefogatjuk, de csak annyira, hogy kanállal adagolható legyen, és ne essen szét sütés közben.

Serpenyőben kicsi olajat hevítünk, evőkanállal beleszaggatjuk a masszát, és ellapítjuk. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!

kuszkusz - maradék kuszkuszból ropogós
Kuszkuszropogós - egy kis változatosság az asztalon


Rengeteg magyar étel kívánja kísérőül a kenyeret. Gondolj csak a lecsóra, a töltött káposztára, és még sorolhatnánk. Sajnos azonban sokat romlott a bolti kenyér minősége az utóbbi időkben. Sebaj, süssünk kenyeret otthon! Ha nekünk sikerült lakóautóban, akkor rajtad sem fog ki! >>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése