2015. július 22., szerda

Városnézés Dél-Afrikában

Déf-Afrika városnézés - JoburgA vidéki barangolások után jöjjön egy kis városnézés Dél-Afrikában. Nézzünk szét Pretoriában, aztán Johannesburgban!

 

PRETORIA

Dél-Afrika egyik fővárosa (a háromból) Pretoria. Ez egy többségében fehérek lakta, afrikaans város és terület, nekünk pedig megadatott a szerencse, hogy egy pretoriai születésű afrikaans, Johann kalauzoljon végig rajta minket. Johannt és magyar feleségét, Katit a dél-afrikai magyar klubban ismertük meg. Szeretettel gondolunk vissza a náluk töltött hétre, az órákon át tartó beszélgetésekre, marketing tanácsokra :) Az egyik legkedvesebb afrikai élményünket nekik köszönhetjük. 

Voortrekker-emlékmű
Ezt az emlékművet - ahonnan egyébként remek kilátás nyílik az egész városra - 1938-ban készítették arra a 6.000 bátor pionírra emlékezve, akik 1835-ban ökrös szekerekkel indultak el a szárazföld belseje felé. 27 panel ábrázolja a Voortrekkerek útját az anyaországból Dél-Afrikába 1835-1852 között. A falak nem csak azt mutatják, hogy történt a nagy vándorlás, de a telepesek mindennapi életét is bemutatják. Betekintést adnak a telepesek vallási hiedelmeibe, munkamódszereikbe és háborúk világába is.

Városnézés Dél-Afrikában - Pretoria , Voortrekker-emlékmű


A belső falak márványból vannak. Az alsó szinten található egy sír, azonban nincs test benne. A síron a „Vir Jou Suid Africa” ​​(„Mi érted, Dél-Afrika”) felirat található. December 16-án minden évben az épület tetején levő kis lyukon át besüt a nap és megvilágítja a sírt.

Kruger-ház
A második állomás Paul Kruger háza más néven a Kruger-ház, a néhai búr elnök, Paul Kruger pretoriai otthona volt.

Városnézés Dél-Afrikában: Pretoria, Kruger-ház


A Kruger-ház egyik igen nagy jellegzetessége, hogy a kor viszonyaihoz képest igen modern volt. Az egyik első olyan ház volt Pretoriában ahová áramot vezettek be.

A ház udvarán látható az elnöki vagon, melyet az elnök hat évig használt hivatalos látogatásaihoz.

Városnézés Dél-Afrikában: Az elnöki vagon, Kruger-ház, Pretoria
  
 
Union Buildings
Utolsó állomásunk pedig a Union Buildings (ejtsd: junion bildigz), ami 1910 óta a dél-afrikai kormány székhelye.

Városnézés Dél-Afrikában: Union Buildings, Pretoria


Nem szabad kihagyni a pretoriai állatkertet sem, ami persze gyerektársaságban az igazi.

Városnézés Dél-Afrikában - Pretoria állatkert ZOO

   

JOHANNESBURG

Johannesburg, másik nevén eGoli (az arany helye), a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városa. Itt a mai napi látni "arany hegyeket", azaz korábban kitermelt aranybányák meddőhányóit.

Városnézés Dél-Afrikában: Johannesburg, aranybánya
Modern technikákkal újra átmossák ezeket a hegyeket, hogy kinyerjenek belőle annyi aranyat, amennyit csak lehet


A várost Jo'burg, Jozi és JHB néven is emlegetik a dél-afrikaiak. Johannesburg Gauteng tartomány székhelye, amely a leggazdagabb tartomány Dél-Afrikában és amelynek a legnagyobb a gazdasági ereje az egész Fekete-Afrikában.

A város egyike a Föld 40 legnagyobb metropoliszának, s Afrika egyetlen, hivatalosan is elismert világvárosa. Bár gyakran hiszik Dél-Afrika fővárosának, nem székhelye egyik fő hatalmi ágnak sem (a végrehajtó hatalom Pretoria, a bírói hatalom Bloemfontein, a törvényhozás Fokváros székhellyel működik), azonban itt székel a Dél-afrikai Alkotmánybíróság, Dél-Afrika legfelsőbb bírósága.

Johannesburgba a "rendszerváltás" után szegény feketék ezrei költöztek be, többek között Soweto-ból, ami Johannesburg legnagyobb fekete negyede. A bűnözés azóta ugrásszerűen megnőtt. 

Főleg a sűrűn lakott városrészekben több ingatlant elhagytak a tulajdonosaik, de menekültek a cégek és intézmények is (pl az értékpapírtőzsde), és a város szélén építettek ki új városrészt maguknak. A fehérek többsége a Joburg körül kiépült ún. csillagvárosokban (Alberton, Sandton, stb.) él, és szinte soha nem megy be a városba, azt mondják: "nincs miért!"

Közel 6 hónapos dél-afrikai tartózkodásunk alatt nem sikerült rávennünk (szinte) senkit még egy autós villámvárosnézésre sem. Már majdnem úgy volt, hogy hazajövünk Dél-Afrikából úgy, hogy nem jártunk Johannesburgban, de aztán Tamás barátunk tett velünk egy kört.

Jöjjön akkor Joburg képekben:
Városnézés Dél-Afrikában - Johannesburg
Városnézés Dél-Afrikában: Johannesburg - a várost működtetik, de szinte egy fehér embert sem látni az utcán...

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése