2015. július 22., szerda

Étterem Dél-Afrikában - szigorúan húsevőknek

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, JohannesburgRainbow Nation (ejtsd: réjnbo nésön; szivárvány nemzet), így emlegetik Dél-Afrikát, hisz a sok bevándorló miatt tényleg színes a paletta. Indiai, európai, afrikai, pakisztáni, kínai... Bármelyik nemzetet kiválasztod, biztos lehetsz benne, hogy találsz hozzá éttermet is...


A mi kedvenc (na jó, egyik kedvenc) éttermünk egyértelműen a Carnivore (ejtsd: kárnivor) volt Joburgban. Itt ünnepeltük Gyuri bácsi szülinapját. Az étterem szlogenje: "Africa's Greatest Eating Experience", azaz Afrika legnagyobb evés élménye, amit kizárólag húsevőknek ajánlunk. Nem véletlen a névválasztás, mivel a 'carnivore' = húsevő, és az étterem specialitása a kardokra felhúzott, és grillezett különféle húsok.

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, Johannesburg
Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, Johannesburg: érkezik kis csapatunk a vendéglőbe :)
 
Julcsi, Gyuri bácsi lánya előre kioktatott bennünket, hogy miből együnk, és miből ne, mert előbb az olcsóbb húsokat hozzák, hogy azzal jól lakj, és csak utána a drágább vadhúsokat, mint zebra, krokodil, strucc, stb.

Az italrendelés után a menü a napi levessel indul, ez a mi esetünkben zöldségkrém leves volt. Ezt házi sütésű mézes kenyérrel és vajjal tálalják. (Figyelem! A leves és a kenyér isteni, DE CSAK kóstolni, nem jóllakni, mert a java még hátra van!)

Étterem Dél-Afrikában: szülinap a Carnivore-ban
Figyelmesen hallgatjuk a jó tanácsokat..., de a levesnek és főként a meleg, frissen sült cipónak nehéz ellenállni

Aztán asztalra kerül 6 féle saláta, és 6 féle szósz. A pincér minden feltálalt húshoz elmondja majd, hogy melyik illik hozzá.

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, Joburg salades and sauces
Szószok és zöldségek... Nem eltelni vele!

A köret egészben sült krumpli tejföllel, és az afrikai nemzeti eledel, ami nélkül nem múlhat el nap: a PAP, ami fehér kukorica lisztből főzött kása. Önmagában ennek nem sok íze van (kicsit olyan, mint a kínai étteremben a sima főtt rizs), ezért mindig valamilyen stew-val (ejtsd: sztyú; pörköltös ragu) vagy szósszal tálalják/eszik. A mi esetünkben ez a Chakalaka Sauce (ejtsd: csakalaka szósz), ami nem kicsit csíp.

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, Pap és chakalaka bush baby-ben
Pap és chakalaka bush baby-ben
 
Na most, hogy bemelegítettünk, jöhet az attrakció! Pincérek járnak körbe kardon sült mindenféle húsokkal, egyszerre mindig csak egy fajtát hoznak. Elmondják, milyen húst kínálnak, milyen szósz illik hozzá, Te pedig eldöntöd, kérsz-e belőle vagy sem.

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, hús kardok, vadhúsok


Jött a peri-peri szószban elkészített csirkemáj, aztán kudu virsli, kudu húsgombócok, csirkeszárnyak, marhasült, báránysült... Biztos kitaláltad, hogy ezek voltak az olcsó húsok.

Ezt követte az igazi ínyencségek sora: nyárson impala, zebra, strucc és krokodilfarok. Ez utóbbi érdekes módon inkább hasonlít halra vagy szárnyasra, mint vadhúsra.

A pincérek addig jönnek a húskardokkal, amíg az asztalon lévő kis zászlócskát le nem döntöd.

Étterem Dél-Afrikában: Carnivore, zászló
A felirat: " I ate a croc at the Carnivore" annyit tesz, hogy "megettem egy krokodilt a Carnivore-ban"


Persze, mostanra már kinyúlik mindenki a sok kajától, de még hátra van a DESSZERT, kávé, tea! Választhatsz csokihab, gyümölcs sali, fagyi közül, de mi az afrikaisabbakat javasoljuk, ezek pedig a cheesecake (ejtsd: csízkék - sajttorta), és a malva pudding.

Étterem Dél-Afrikában - Carnivore desserts: malva pudding and cheese cake
A malva pudding nevében a puding megtévesztő lehet az európaiak számára. Ez tulajdonképp egy nagyon finom piskóta vanília mártásban (custard), amit melegen tálalnak


Élő közvetítés a Carnivore étteremből hamarosan itt >>

Mint sok más étterem, a Carnivore sem csupán az evés élvezetéről szól. Dél-Afrikában bevett gyakorlat, hogy a kávézók, éttermek egy nagyobb zárt parkfélében vannak, ahol van még konferenciaterem, mini állatkert, játszótér, tó, de akár kertészet vagy művésztelep is. Így ez egy egész napos kikapcsolódási lehetőség az egész családnak.

Étterem Dél-Afrikában - kávézók Pretóriában
Katinak Pretóriában nagyon sok ehhez hasonló kávézós-sétálós élményt köszönhetünk :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése