Rainbow Nation (ejtsd: réjnbo nésön; szivárvány nemzet), így emlegetik Dél-Afrikát, hisz a sok bevándorló miatt tényleg színes a paletta. Indiai, európai, afrikai, pakisztáni, kínai... Bármelyik nemzetet kiválasztod, biztos lehetsz benne, hogy találsz hozzá éttermet is...
A mi kedvenc (na jó, egyik kedvenc) éttermünk egyértelműen a Carnivore (ejtsd: kárnivor) volt Joburgban. Itt ünnepeltük Gyuri bácsi szülinapját. Az étterem szlogenje: "Africa's Greatest Eating Experience", azaz Afrika legnagyobb evés élménye, amit kizárólag húsevőknek ajánlunk. Nem véletlen a névválasztás, mivel a 'carnivore' = húsevő, és az étterem specialitása a kardokra felhúzott, és grillezett különféle húsok.
![]() |
Étterem Dél-Afrikában - Carnivore, Johannesburg: érkezik kis csapatunk a vendéglőbe :) |
Julcsi, Gyuri bácsi lánya előre kioktatott bennünket, hogy miből együnk, és miből ne, mert előbb az olcsóbb húsokat hozzák, hogy azzal jól lakj, és csak utána a drágább vadhúsokat, mint zebra, krokodil, strucc, stb.
Az italrendelés után a menü a napi levessel indul, ez a mi esetünkben zöldségkrém leves volt. Ezt házi sütésű mézes kenyérrel és vajjal tálalják. (Figyelem! A leves és a kenyér isteni, DE CSAK kóstolni, nem jóllakni, mert a java még hátra van!)
![]() |
Figyelmesen hallgatjuk a jó tanácsokat..., de a levesnek és főként a meleg, frissen sült cipónak nehéz ellenállni |
Aztán asztalra kerül 6 féle saláta, és 6 féle szósz. A pincér minden feltálalt húshoz elmondja majd, hogy melyik illik hozzá.
![]() |
Szószok és zöldségek... Nem eltelni vele! |
A köret egészben sült krumpli tejföllel, és az afrikai nemzeti eledel, ami nélkül nem múlhat el nap: a PAP, ami fehér kukorica lisztből főzött kása. Önmagában ennek nem sok íze van (kicsit olyan, mint a kínai étteremben a sima főtt rizs), ezért mindig valamilyen stew-val (ejtsd: sztyú; pörköltös ragu) vagy szósszal tálalják/eszik. A mi esetünkben ez a Chakalaka Sauce (ejtsd: csakalaka szósz), ami nem kicsit csíp.
![]() |
Pap és chakalaka bush baby-ben |
Na most, hogy bemelegítettünk, jöhet az attrakció! Pincérek járnak körbe kardon sült mindenféle húsokkal, egyszerre mindig csak egy fajtát hoznak. Elmondják, milyen húst kínálnak, milyen szósz illik hozzá, Te pedig eldöntöd, kérsz-e belőle vagy sem.
![]() |
Jött a peri-peri szószban elkészített csirkemáj, aztán kudu virsli, kudu húsgombócok, csirkeszárnyak, marhasült, báránysült... Biztos kitaláltad, hogy ezek voltak az olcsó húsok.
Ezt követte az igazi ínyencségek sora: nyárson impala, zebra, strucc és krokodilfarok. Ez utóbbi érdekes módon inkább hasonlít halra vagy szárnyasra, mint vadhúsra.
A pincérek addig jönnek a húskardokkal, amíg az asztalon lévő kis zászlócskát le nem döntöd.
![]() |
A felirat: " I ate a croc at the Carnivore" annyit tesz, hogy "megettem egy krokodilt a Carnivore-ban" |
Persze, mostanra már kinyúlik mindenki a sok kajától, de még hátra van a DESSZERT, kávé, tea! Választhatsz csokihab, gyümölcs sali, fagyi közül, de mi az afrikaisabbakat javasoljuk, ezek pedig a cheesecake (ejtsd: csízkék - sajttorta), és a malva pudding.
![]() |
A malva pudding nevében a puding megtévesztő lehet az európaiak számára. Ez tulajdonképp egy nagyon finom piskóta vanília mártásban (custard), amit melegen tálalnak |
Élő közvetítés a Carnivore étteremből hamarosan itt >>
Mint sok más étterem, a Carnivore sem csupán az evés élvezetéről szól. Dél-Afrikában bevett gyakorlat, hogy a kávézók, éttermek egy nagyobb zárt parkfélében vannak, ahol van még konferenciaterem, mini állatkert, játszótér, tó, de akár kertészet vagy művésztelep is. Így ez egy egész napos kikapcsolódási lehetőség az egész családnak.
![]() |
Katinak Pretóriában nagyon sok ehhez hasonló kávézós-sétálós élményt köszönhetünk :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése