2015. július 22., szerda

Dél-Afrika - az ellentétek és ellentmondások országa

Dél-Afrika zászlajaDél-Afrika, megérkeztünk! De hova is? Egy teljesen más világba cseppentünk. Nem csak a nyári meleg hatása volt ez. Dél-Afrikában mások a nagyságrendek, mint Európában, és más ritmusra szól az élet...


Indulás előtt bárkinek elmeséltük, hogy Dél-Afrikába készülünk, szörnyülködve próbált lebeszélni minket az utazásról. Mindenki azzal riogatott minket, hogy ott meg fognak minket ölni, ki fognak rabolni, elkapunk valami fertőzést...
Tény, hogy Európában jellemzően kétféle kommunikációt lehet hallani (Dél-) Afrikáról. Az egyik a "National Geographic" stílusú beszámoló a természetről, az afrikai állatokról, a másik pedig a rémhírek tárháza: nincs víz, nincs étel, nincs gyógyszer, szegények az emberek, járvány van, fertőz az ebola (vagy az épp aktuális valami), rossz a közbiztonság...
Nézzük akkor, mit is érdemes tudni Dél-Afrikáról a saját tapasztalataink alapján egy kicsit kibővített formában.

Dél-afrikai Köztársaság dióhéjban - nem csak turistáknak

1. Egy kis földrajzi orientáció - Hol is van Dél-Afrika?
    • Az ország 1,22 millió négyzetkilométer területű, azaz több mint 13-szor nagyobb Magyarországnál. Ehhez képest csupán 54 milliós a lakossága.
    • Az afrikai kontinens legdélibb részén helyezkedik el, a déli féltekén (a hír igaz, tényleg fordítva folyik le a víz a lefolyóban).
Dél-Afrika - helyi sztereotípiák
Dél-Afrika - Ezt a térképet egy helyi magazinból fotóztuk ki. Jól summázza a helyi sztereotípiákat...


  • Dél-Afrika területének délkeleti részébe beékelődve található a Leshoto Királyság. Közös határa van Namíbiával, Botswanával és Zimbabwe-vel. Északkeleti szomszédai Mozambique és Swaziland. Utóbbiban mi is többször jártunk vízum-ügyben
 
Dél-Afrika - Swaziland
Swaziland - egy teljesen más vidék Afrikában
 
  
    • Dél-Afrikát három világtáj felől tenger határolja, ennek következtében hosszú - 3.000 km - partvonallal rendelkezik. Nyugatról, délről és keletről az Atlanti-, illetve az Indiai-óceán határolja. Az atlanti-óceáni partok szelesek, esősek, így például Cape Town (Fokváros) éghajlata gyakran hasonlít Angliára... Ezzel szemben a keleti partok (pl. Durban, ejtsd: dörben vagy helyi nyelvjárásban durbán) éghajlata és növényzete jobban hasonlít az európai mediterrán területekéhez.
Dél-Afrika - Cape Town
Dél-Afrika - Cape Town (Fokváros)
    


2. Meteorológia jelentés - Mikor utazzunk Dél-Afrikába?
  • Szeptember és május között lényegében mindig kellemes a klíma utazáshoz. Mi januárban érkeztünk, így megéltük az afrikai nyarat (és esőket, meg viharokat). Aztán élveztük a nagyon kellemes, száraz őszt. Júniusban hagytuk el Dél-Afrikát, így ízelítőt kaptunk a télből is.
  • Szeptember-október-november az európai TAVASZnak felel meg sok esővel, és a természet ébredésével.
  • Decembertől februárig tart a NYÁR, karácsony környékén van a nagy iskolai szünet a gyerekeknek.
  • Az ŐSZ (március - május) száraz és kellemesen meleg.
  • A magyar nyár idején ott tél van, elég hideg Dél-Afrika egyes helyein. Joburg környékén éjjel akár 0 fok alá is mehet a hőmérő, de nap közben a napon 20 fok is lehet. Május utolsó hétvégéjén még pólóban, rövidnadrágban izzadtunk a napon, aztán június 1-én gongütésre megérkezett a tél igen hideg reggelekkel-éjszakákkal.

Igen, Afrikában is hordanak sapkát, sálat, nagy pulóvert, csizmát és téli kabátot. Ehhez képest furcsa, hogy a házakban, lakásokban egyáltalán nincs kiépítve a fűtés, az ablakok 1 rétegű üvegből vannak. Többnyire olajradiátort, gázpalackos szieszta kályhát használnak helyi fűtésre.
Dél-Afrika időjárás
Dél-Afrika: időjárás jelentés afrikai módra egyenesen a Pilanesberg Nemzeti Parkból
 


3. Egy kis közigazgatás - kik lakják Dél-Afrikát és milyen nyelven beszélnek?
Dél-Afrika rainbow nation, szivárvány nemzetAz 54 millió dél-afrikai polgár 76,7%-a afrikai, 10,9%-a fehér, 8,9% színes bőrű és 2,6%-a indiai. Van itt mindenféle színű, vallású, eredetű ember, ezért gyakran emlegetik "rainbow country", azaz szivárvány országként is. Az ország területén élnek a szanok (busmanok) megmaradt leszármazottjai is. Nagyon sok az európai bevándorló (hollandok, angolok, franciák, olaszok, portugálok, görögök, és persze rengeteg a magyar), akik különböző időszakokban, hullámokban érkeztek Dél-Afrikába:'56 után, 70-es években, majd jött a '80-90-es csapat.
A lakosság majd 80%-a keresztény, a fennmaradó 20%-on osztoznak a hinduk, muszlimok, zsidók... Vasárnaponként gyakran látni az út mentén fehérbe öltözött feketéket a szabad ég alatt istentiszteletet tartani.
A helyiek elmondása szerint erősen tartják magukat a régi hiedelmek is (vudu), és praktizálnak a witch (ejtsd: vics - boszorkány) doktorok is.
Több hivatalos nyelv is van az országban: angol, afrikaans (ez leginkább egy német-holland-angol keverék) és 9 bantu nyelv (pl. zulu, xhosa).
Angollal szinte bárhol boldogulsz, bár ne lepődj meg, ha az elején erősen kell hegyezned a füled, hogy megértsd a feketék által beszélt angolt.
Furcsa, hogy ebben az országban hiába beszélsz nagyon jól angolul, mindig tudnak úgy beszélni rólad - feketék és fehérek egyaránt, hogy semmit nem fogsz érteni belőle...
A Dél-afrikai Köztársaság fővárosa a közhiedelemmel ellentétben nem Johannesburg, és nem is egy van belőle, hanem mindjárt három:
  1. Fokváros (törvényhozás)
  2. Bloemfontein (bírói) és
  3. Pretoria (közigazgatási)
Ez utóbbi 8.154 kilométerre van Budapesttől. Itt található a magyar nagykövetség is. Nincs a két ország között időeltolódás! Európai felszállással, non-stop repüléssel kb. 11 óra alatt Dél-Afrikában lehetsz.
Dél-Afrika pénze a dél-afrikai rand (ZAR). Jelenleg 1 rand kb. 23 Ft-nak felel meg, egy 1€ pedig 13 randot ér.

Dél-Afrika rand
Dél-Afrika fizető eszköze a rand, természetesen az "big five" grafikáival: orrszarvú, elefánt, oroszlán, bivaly és gepárd



4. Következő óra: történelem!
Az idők kezdetétől éltek itt az "Istenek a fejükre estek" c. filmből ismert busmanok elődei, akiknek a mai napig élnek leszármazottaik a Kalahári-medencében.
Dél-Afrika első felfedezői a portugálok voltak: 1487-ben Bartolomeu Dias elérte a Jóreménység fokát, majd 1498-ban Vasco da Gama Afrika megkerülésével eljutott Indiába.
A XVII. század közepén megérkeztek a holland gyarmatosítók, akik 1652-ben megalapították Fokvárost (Cape Town) kereskedőtelepként. Az elsődleges cél az volt, hogy jövet-menet élelemmel és friss ivóvízzel tudják ellátni az erre kerülő hajóikat.
Ezt a telepet 1814-ben Anglia vásárolta meg. Ekkor alakult az első jelentős angol kolónia, Port Elizabeth.
Az ország keleti részére a voortrekkerek, azaz a továbbvándorlók kerültek, a búrok pedig az ország belseje felé igyekeztek. Az 1834 és 1840 között tartó vándorlásokat nagy trek-nek nevezték el.
Dél-Afrika - Voortrekkers
Dél-Afrika - Voortrekkers a zuluk támadása alatt



A búrok főleg holland és flamand, kisrészt hugenotta (francia), német és fríz származású telepesek összeolvadásából létrejött népcsoport, akik a XVII. századtól Dél-Afrikában települtek le. A „búr” szó a holland boer, azaz „paraszt” szóból származik.
A búr telepesek a holland nyelvből kialakult afrikaans nyelvet beszélték (ez máig az egyik hivatalos nyelv DÉl-Afrikában), amelybe a többi etnikum nyelvének elemei is beépültek, de hatással volt rá a fekete bennszülöttek nyelve is. Mai afrikaans nyelvű leszármazottaik az afrikánerek. A dél-afrikai magyarok répának vagy torzsának hívják őket.
A zuluk és a búrok között folyamatosak voltak a háborúskodások, míg 1838. december 16-án a Blood River (Véres-folyó) melletti csatában a búrok legyőzték a zulukat.
A búrok 1838-ban alapították első köztársaságukat Natalia néven, amely 1842-ben angol gyarmat lett. Ekkor a búrok visszavonultak, de a zuluk támadták az angolokat. Az angolok hosszú csatában több ezer katonájukat feláldozva elfoglalták a mai KwaZulu-Natal területét.
Egy sor angol-búr háború következett rengeteg áldozattal, végül az angoloknak sikerült legyőzniük a búrokat.
1910-ben került megalapításra a Dél-afrikai Unió, ami 1926-tól a Brit Nemzetközösség tagja volt. 1961-ben kikiáltották az ország függetlenségét, kiléptek a Brit Nemzetközösségből, megszűnt a Dél-afrikai Unió és megszületett a Dél-afrikai Köztársaság.
Az országban az élet minden területén – gazdaságban, politikában, kultúrában – az apartheid, azaz a faji megkülönböztetés érvényesült. Minden terület a fehérek kezében összpontosult. Új törvényeket hoztak a 40-es évektől, amelyek a feketéket háttérbe szorították (pl. este 8 után a feketék nem mehettek ki az utcára, ha mégis, és a rendőrök elkapták őket, olyan versét kaptak, amit nem felejtettek el egykönnyen).
Ez a rendszer azonban az 1990-es évek elején összeomlott, több száz törvényt hatályon kívül helyeztek és 1994-ben már a fekete lakosság is részt vehetett a választásokon. 1994. május 10-én Nelson Mandela lett a Dél-afrikai Köztársaság első demokratikusan megválasztott elnöke.
Dél-Afrika Nelson Mandela szobor
Dél-Afrika, Nelson Mandela szobra Pretoriában



Az apartheid utáni Dél-Afrikában az emberek milliói, többnyire feketék, továbbra is szegénységben élnek. Korábban ritka volt a szegény fehér ember. Ma a koldulók nagy száma fehér. Sokan az apartheid rendszer hatásának tulajdonítják ezt, de egyre többen vannak olyanok, akik szerint a fennálló kormányzat rossz pénzügyi és költségvetési politikája az igazi ok. Óriási a különbség szegények és gazdagok között. Nem csak a fehérek, de a feketék jó része is úgy vallja, hogy jobban élt az apartheid alatt.
Az országot tömegével hagyta el a szakképzett és iskolázott fehér munkaerő (főként miután az európai cégek nagy része, pl. Ferrari elköltöztették gyáraikat), mivel a közbiztonság nem jó. A többségi fekete lakosság egyre durvábban lép fel a fehér lakosság ellen. A korábbi helyzet a visszájára fordult, számos "fehér ellenes" intézkedést hoztak, közülük álljon itt egy-kettő:
  • bizonyos nagyság felett köteles vagy cégedbe bevenni egy fekete partnert, és 51%-ot átadni neki
  • szabályozva van, hogy hány felvett fekete munkás után vehetsz fel a cégedbe 1 fehér embert (az arány valahol 100 az egyhez...)
A helyzet igen visszás. A fehérek úgy tartják, hogy a feketék elvették tőlük az ő országukat (azaz Dél-Afrikát). A feketék pedig úgy vélik, hogy a fehérek vették el tőlük Dél-Afrikát...
Viszont sokkal rosszabb a fekete fehér viszálynál a fekete-fekete viszály, mivel a dél-afrikai feketék ki akarják ebrudalni a rengeteg bevándorló munkást, a zimbabwei és egyéb feketéket, akik tényleg olcsón és jobban dolgoznak, mert szakképzettebbek.

5. Megnézed Te is magadnak Dél-Afrikát? - beutazási információk és látnivalók
Magyar útlevéllel nem kell vízum, ha 30 napnál nem maradsz tovább, és nincs kötelező oltás sem (belépéskor a reptéren mindenkit scannelnek ebolára).
A higiéniai viszonyok jók, afrikai viszonylatban átlag felettiek. Aki járt már angolszász területen, az otthon fogja magát érezni.
Ha a természettel kapcsolatos élményekre vágysz, akkor ez az ország Afrikában a legjobbak között van. A számtalan nemzeti park (van belőlük legalább 10) egyikében nagy eséllyel lencsevégre kaphatod a big five (ejtsd: big fájv - a nagy ötös) minden tagját. Láthatsz elefántot, gepárdot, bivalyt, rinocéroszt, oroszlánt, és persze vízilovat, zsiráfot, zebrát, struccot, antilopokat, stb.

Dél-Afrika, Kruger National parc
Dél-Afrika, Kruger Nemzeti park



6. Közbiztonság - kell-e félni Dél-Afrikában?
Ez az egyik legkellemesebb, bámulatosabb, változatosabb, civilizált afrikai ország, HA megúszod ép bőrrel (nekünk sikerült, hála gondos és állandóan résen lévő házigazdáinknak!!).
Legyen jelszavad a következő:
JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI!
A közbiztonsági helyzet nem jó. Tapintható a feszültség feketék és fehérek között, sőt feketék és feketék között is. Ottlétünk idején attól volt hangos a média, hogy dél-afrikai feketék gyilkolnak más afrikai országokból érkező feketéket, mert azok elveszik a helyiektől a munkát.
Érdemes a helyiek vagy idegenvezetők intelmeit megfogadni, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Dél-Afrikában gyakran csak egy utcácska választ el egy biztonságos(abb) környéket egy olyan negyedtől, ahová jobb, ha nem teszed be a lábad még helyi kísérővel sem. A GPS hasznos eszköz, de ebben az országban akár életveszélybe is sodorhat, mert nem kerüli ki a nyomornegyedeket.

Dél-Afrika, bantustan
Bantusztán - több millióan élnek így



Érdemes észben tartani, hogy Dél-Afrikában lehet fegyvert vásárolni, tartani, utcán viselni (akár többet is), és nem is túlzottan szigorúak a szabályok. A plázák biztonsági őreit gépfegyverekkel szerelték fel. Házigazdánk adott el fegyvert egy plázában, ahová mindenféle tok és egyéb biztonsági hercehurca nélkül, kézben vittük be a puskát.
Dél-Afrika, no guns
Nem csoda, ha ez a tábla szerepel a legtöbb bolt ajtaján közvetlenül a "fagyival bemenni tilos" mellett



Európai ember számára szokatlan, hogy nem árt állandóan résen lenni, figyelni a környezetet, emberek mozgását, tekintetét, és ügyelni kell a saját mozdulatainkra is. Kézben tartott pénztárcával, telefont lobogtatva nem sétálunk az utcán vagy plázában.
A külföldi turistának olyannak kell lennie, mint egy antilopnak, állandóan résen:
Dél-Afrika springbok, vándorantilop
Mindig résen, mindig készenlétben...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése