2015. július 22., szerda

Dél-Afrika nemzeti sport: rugby és braai

Dél-Afrika nemzeti sport - rugbyHa már szórakozásról van szó, akkor nem maradhat ki a sport sem. Dél-Afrikában a sportbárokban a leggyakrabban rugby vagy a brit gyökerekkel rendelkező krikett meccs van a képernyőkön (persze azért a focit is szeretik). Az apartheid vége után 1995-ben Dél Afrika rendezte a rugby világbajnokságot, amit meg is nyert. De van itt egy másik "nemzeti sport" is, ez pedig a braai >>


A szülinapom előtt hallottuk először azt, hogy csináljunk egy braai-t (ejtsd: bráj). Én benne vagyok - mondtam, de mi a fene az a braai? Hát grillezés! Így került sor az első braai-ozásunkra (brájozásunkra) a februári kellemes melegben, a medence partján, ...és ez csak az első volt a sorban:

Dél-Afrika nemzeti sport - szülinapi braai
Szülinapi braai egy kis medencével, pingpongozással, és görögdinnyével, ami a szülinapi tortát helyettesíti (mindezt februárban...)

...és hogy mitől "nemzeti sport" ez Dél-Afrikában? Attól, hogy ez hozza össze a népeket. Még egy "mozgalom" is van, ez a "Bring & Braai" (ejtsd: bring end bráj), azaz hozd át a sütni valódat, és közösen grillezünk egyet.

Voltunk 50 fős braai-on is, ahol volt alkalmunk megkóstolni egy afrikaans ételt, a potjie-t (ejtsd: potje).

Dél-Afrika nemzeti sport - igazi afrikaans braai
Parázs fölött, hosszú órákon át készül bush baby-ben (öntött vas "bogrács") a potjie. Ez leginkább egy zöldséges húsraguhoz hasonlítható étel

Braai-on (azaz grillen) készült ételekkel bőven találkozhatunk az éttermek étlapján, de ami sokkal szokatlanabb, hogy vannak olyan hentes üzletek, ahol a náluk vásárolt húst meggrillezheted (még sót és fűszereket is adnak hozzá).

Dél-Afrika nemzeti sport - braai a hentesnél
Mindenféle fűszeres pácokba áztatják a húst, ami aztán ropogósra sült a braai-on. Mindez a hentes üzlet udvarán!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése