2014. június 3., kedd

Utazás nyaralás - Mit vigyek magammal?

utazás nyaralásUtazás nyaralás - Mit vigyek magammal? Minden évben alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a munkahelyről, a hétköznapokból, és végre jöjjön a jól megérdemelt nyaralás. Nagy izgalommal készülődünk, és hajlamosak vagyunk túlpakolni a bőröndöket, a csomagtartót. Nincs ez másképp a lakóautónál sem. Bepakolás a lakóautóba - mit vigyek magammal?


Korábban írtunk arról, hogy lakóautót vagy lakókocsit válasszunk, béreljünk vagy vásároljunk, és ha a lakóautó mellett döntöttünk, akkor milyen lakóautót válasszunk. Most jöhet a következő fázis, ez pedig a bepakolás a lakóautóba.

Az első lakóautós vagy lakókocsis út alkalmával ez nagy dilemma. Az ember megpróbál mindent magával vinni, hisz most egy egész mini garzonja van. Az első gondolata az, hogy "mindenem ott legyen velem, ami otthon van". Nincs limit a repülőn, a csomagtartóban, a bőröndben...

Ugye Te is átélted már azt az élményt, hogy egy csomó mindent elvittél magaddal a nyaralásra, aztán a felét se vetted fel, felét se használtad. Ez lakóautós utazásnál, nyaralásnál is így van. Attól, hogy több helyed van a lakóban, mint a bőröndben vagy az autó csomagtartójában, nem kell feltétlenül kitölteni az összes üres lyukat.

A mi tapasztalatunk az, hogy alig kell vinni magaddal valamit. Az alapfelszerelés mellett inkább azokra érdemes koncentrálni, amik nagy kedvencek, és amiket külföldön esetleg nem lehet kapni.

Utazás nyaralás - "Mit vigyek magammal?"


Kezdd azzal, hogy írsz egy listát!
utazás nyaralás - bőrönd nyaralás1. A listára először azokat a dolgokat írd fel, amiket akkor is magaddal vinnél, ha bőröndös-repülős/autós-szállodás nyaralásra készülnél. Kezd azokkal a holmikkal, amiket a bőröndödbe raknál: ruhák, papucs, törölköző, tisztálkodó szerek, napkrém, gyógyszerek, elsősegély egy vízhólyag elronthatja az egész nyaralást...), stb.

Javaslat: Ha hosszabb távra mentek, és út közben elkerülhetetlen lesz a mosás, akkor inkább színes ruhákat vigyetek (vagy csak fehéret). Így elkerülhetitek a dupla költséget a mosodában, mert elég egy gépet megtölteni az egynemű szennyessel.

Ami a meleg ruhát illeti, még ha a trópusokra készülünk is, érzünk egyfajta késztetést, hogy vigyünk magunkkal legalább egy pulcsit.

Ölet: érdemes pulcsi helyett széldzsekit vinni, ez megfelelő védelem eső esetén, szél ellen (pl. hajókirándulás), megvéd hegytetőn és barlangban is.
 
utazás nyaralás - térkép2. Most jöhetnek az utazással, tájékozódással kapcsolatos felszerelések. Második lépésként ezeket listázd. Ilyenek pl. az útikönyv, a térkép, a GPS, egy szótár, ezek lehetnek akár digitális formában is az okos telefonodon. Így nem kell plusz kilókat cipelni a kirándulás során.
 
utazás nyaralás - kempingezés3. Ha már kempingeztél, sátraztál valaha, akkor írd fel a listára azokat a dolgokat, amiket egy sátras-kempinges nyaralásra vinnél magaddal. Ilyenek a kempingasztal,-székek, világítás (zseblámpa, mécses), szúnyog és egyéb vadriasztók, "ágynemű", stb.

A kempingezéssel általában együtt jár a főzőcske is. Ehhez kellenek alapanyagok, tányérok, evőeszközök, több funkciós edények és tárolók, stb. Itt az alapelv az, hogy ezek minél könnyebbek legyenek.

Jó tanácsok:
  • A nehezebb tárgyakat tedd alulra, míg a könnyebbek kerülhetnek a felső szekrényekbe.
  • A polcokra nem nagyon érdemes pakolni, főleg nem törékenyet, mert út közben ezek hajlamosak önállósítani magukat. Nincs riasztóbb-bosszantóbb annál, amikor indulás után furcsa zajok csapják meg a füledet. Ennek megelőzésére itt találsz egy átállási és elindulási listát »
  • Az olyan holmikat, amik minden nap kellenek, ne pakold olyan helyre, ahol szét kell szedni a fél berendezést, miután mindenkit felállítottál vagy kiküldtél a lakóautóból. Legyenek ezek kéznél.
 
utazás nyaralás - családi nyaralás4. Jöhetnek a hobbihoz való tartozékok (búvárkodás, íjászat, szörfözés, strandolás, stb.). Egy autós nyaralás esetén ezeket raknád a tető csomagtartóra. Lakóautó esetében ezek a kütyük mehetnek a tetőboxba vagy garázsba.

Ha gyerekekkel utazol, akkor gondolni kell a játékokra, kedvenc mesekönyvre, plüss állatkára is, hisz nincs idegőrlőbb a nyaralás alatt, mint egy unatkozó, nyávogós gyerek.
 
utazás nyaralás - szerszámok, alkatrészek5. Most jön minden olyan műszaki szerkentyű, ami a lakóautó autós részéhez kellhet, mint égőkészlet, pótgyertya, elakadásjelző háromszög, pótkerék, emelő, stb.
 
utazás nyaralás - helyi közlekedés6. Most pedig a helyi közlekedési eszközökön a sor! Ilyenek: a bicikli, elektromos roller, kisméretű autó, motor/robogó, gördeszka, babakocsi... Jó dolog, ha a lakóautó nélkül is mozgékony vagy, el tudsz ugrani a piacra, egy közeli programra, stb. Így nem kell feladnod a jó helyedet, és sokkal könnyebb (és olcsóbb) a parkolás is. ezek a járgányok kerülhetnek a garázsba (mérettől függően), a lakóautó hátuljára - ebben az esetben gondolnod kell bicikli/motortartó felszerelésére is -, vagy az utánfutóra.


És hogy miért írsz minderről listát? Ez is rögtön kiderül...

Tartsd meg a listát arról, amit bepakolsz a lakóautóba. Amikor hazaérsz a nyaralásból, húzz ki mindent, ami feleslegesnek bizonyult, és legközelebb ne cipeld magaddal!

Kellemes nyaralást, jó utat és élvezetes lakóautózást kívánunk!

utazás nyaralás - tengerparton
 

Te hogy készülsz a nyaralásra? Mit viszel magaddal? Oszd meg velünk jól bevált módszereidet a kommentek között!
utazás nyaralás - további kérdések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése