2014. június 26., csütörtök

Tapas receptek

tapas - serrano tapas
Tapas - serrano sonka és paradicsom pirítóson

Spanyolországban gyakran kíséri a sangría nevezetű hűsítő koktélt az úgynevezett tapas (ejtsd: tapasz), szabad fordításban spanyol falatkák. A tapast általában este 9-11 között, de még vacsora előtt fogyasztják. Léteznek erre specializált tapas bárok is. Ezek nem titkoltan az iszogatásra, a beszélgetésre helyezik a hangsúlyt, de egyáltalán nem kell a betérőnek éhesen távoznia!

 

Képzelj magad elé egy zsúfolt helyet, tele helyi lakosokkal (jelenlétük a minőség garanciája!). Amin belépsz, orrodba költözik a hamisítatlan olívaolaj, fokhagyma, füstölt sonka és tengeri herkentyűk illata... Nem csoda, ha rögvest megéhezel. A helybéliek egyébként ide általában a buli előtt érkeznek, vagy éppen az a buli, hogy az estét bárról-bárra járva töltik – és persze mindenhol belekóstolnak a helyi tapas-specialitásba.
Tapas receptek - tapas bar
Tapas bár - sós falatkák, hogy legyen mire inni
 

Egyes eredettörténetek szerint régebben kenyérszelettel, vékony sonkával vagy kis tányérkával takarták le a vendégek a sörüket, italukat, hogy a bogarak ne találjanak utat a nedűhöz. Más históriák szerint pedig az élelmes kocsmárosok készítettek különféle – alapvetően jó sós – kóstolókat, hogy jobban fogyjon alkohol. Mivel a fedő spanyolul 'tapa', valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.
Tapas receptek - egy kis ízelítő
Tapas receptek - egy kis ízelítő
 

Voltaképpen bármilyen ételből készíthetsz tapas-t, ami kis adagokra osztható: lehet erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomság, esetleg hús, sonka vagy kolbász, zöldség, sőt savanyúság és szendvics is.
tapas receptek - melyiket válasszam?
Tapas receptek: Ínycsiklandó falatok - melyiket válasszam?
 

Tapas receptek - Lássunk néhányat a legnépszerűbbek közül!

Pan con tomate - paradicsomos pirítós
Hozzávalók (4 személyre): 
4 szelet pirított kenyér (még finomabb, ha faszénen, grillen pirítod) 4 gerezd fokhagyma 
2 paradicsom olíva olaj 
só, bors friss bazsalikom

tapas receptek - pan e tomate
Pan e tomate - paradicsomos kenyér, egyszerűen nagyszerű!
 

Elkészítése: A megpirított kenyérszeleteket dörzsöld be jó alaposan fokhagymával, locsold meg olíva olajjal. Vágd derékban ketté a paradicsomokat, és a vágott felével erősen dörzsöld a paradicsomot a kenyérre. Jöhet az ízesítés sóval, frissen őrölt borssal, és friss bazsalikommal.
Eheted így is, de halmozhatsz rá vékonyra vágott spanyol (serrano) sonkát, grillezett padlizsánt, csípős garnéla rákokat, sajtot, olajbogyót, stb.
 
Chillis guacamole (avokádókrém)
Hozzávalók 4 személyre: 
2 db érett avokádó 
1 db lime (zöld citrom) leve 
1 db paradicsom 
½ fej hagyma 
2 szál friss koriander
chillis olívaolaj
 
tapas receptek - guacamole
Guacamole - az egyik legjobb dolog, ami egy avokádóval történhet
Elkészítése:
Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald, de remek mártogatósnak is!
Egy másik "mártogatós" lehet a tapenade (ejtsd: tapönád, olajbogyó krémnek lehetne fordítani). Az olajbogyó krém receptjét itt találod >>
Tapas receptek - tapenade
Tapenade - a nyár egyik nagy kedvence lehet
   
Tonhalas-uborkás szendvics
Hozzávalók: 
20 dkg konzerv tonhal 
5 dkg ringli (elhagyható) 
1 evőkanál ecetes kapribogyó 
néhány ecetes uborka 
1 db tojás sárgája 
3 evőkanál extra szűz olívaolaj 
6 db salátalevél zsúrkenyér

Tapas receptek - tonhalas uborkás szendvics
Tonhalas uborkás szendvics
  
Elkészítés:
A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.
 
Patatas bravas - Csípős paradicsmos sült burgonya
Hozzávalók: 
50 dkg krumpli
olívaolaj 
, bors 
sütőpapír 
1 fej vöröshagyma 
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv 
1 dl ketchup 
2 ek sherry ecet 
füstölt paprika 
fokhagyma 
csípős paprikakrém (Tabasco)
 
Tapas receptek - patatas bravas
Patatas bravas tálalva!
 
Elkészítés: A krumplikat felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy sütőpapírral letakart sütőlapon, forró sütőben, 220 C fokon 20-25 perc alatt pirosra ropogósra sütjük. Közben egy kis olajon hagymát dinsztelünk, sózzuk, belereszelünk 1-2 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a ketchupot, a hámozott paradicsom konzerv fele. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük valamilyen csípős paprikakrémmel vagy chilivel, füstölt paprikával, és hozzáadjuk a sherry ecetet. 10-15 percig rotyogtatjuk, beforraljuk, hogy szép sűrű mártást kapjunk. A megsült krumplit összeforgatjuk a sűrű paradicsomszósszal, úgy, hogy mindenütt bevonja a krumplikat.
Jó étvágyat!
Sangría recept >>  

Alkoholmentes sangría receptje >>  


Neked is van finom, gyorsan elkészíthető étel-italrecepted? Oszd meg velünk a kommentek között!
utazás nyaralás - további kérdések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése