Tapas - serrano sonka és paradicsom pirítóson |
Spanyolországban gyakran kíséri a sangría nevezetű hűsítő koktélt az úgynevezett tapas (ejtsd: tapasz), szabad fordításban spanyol falatkák. A tapast általában este 9-11 között, de még vacsora előtt fogyasztják. Léteznek erre specializált tapas bárok is. Ezek nem titkoltan az iszogatásra, a beszélgetésre helyezik a hangsúlyt, de egyáltalán nem kell a betérőnek éhesen távoznia!
Képzelj magad elé egy zsúfolt helyet, tele helyi lakosokkal (jelenlétük a minőség garanciája!). Amin belépsz, orrodba költözik a hamisítatlan olívaolaj, fokhagyma, füstölt sonka és tengeri herkentyűk illata... Nem csoda, ha rögvest megéhezel. A helybéliek egyébként ide általában a buli előtt érkeznek, vagy éppen az a buli, hogy az estét bárról-bárra járva töltik – és persze mindenhol belekóstolnak a helyi tapas-specialitásba.
Tapas bár - sós falatkák, hogy legyen mire inni |
Egyes eredettörténetek szerint régebben kenyérszelettel, vékony sonkával vagy kis tányérkával takarták le a vendégek a sörüket, italukat, hogy a bogarak ne találjanak utat a nedűhöz. Más históriák szerint pedig az élelmes kocsmárosok készítettek különféle – alapvetően jó sós – kóstolókat, hogy jobban fogyjon alkohol. Mivel a fedő spanyolul 'tapa', valószínűleg innen ered a tapas elnevezése.
Tapas receptek - egy kis ízelítő |
Voltaképpen bármilyen ételből készíthetsz tapas-t, ami kis adagokra osztható: lehet erősen fűszerezett vagy pácolt tengeri finomság, esetleg hús, sonka vagy kolbász, zöldség, sőt savanyúság és szendvics is.
Tapas receptek: Ínycsiklandó falatok - melyiket válasszam? |
Tapas receptek - Lássunk néhányat a legnépszerűbbek közül!
Pan con tomate - paradicsomos pirítós
Hozzávalók (4 személyre):4 szelet pirított kenyér (még finomabb, ha faszénen, grillen pirítod) 4 gerezd fokhagyma
2 paradicsom olíva olaj
só, bors friss bazsalikom
Pan e tomate - paradicsomos kenyér, egyszerűen nagyszerű! |
Elkészítése: A megpirított kenyérszeleteket dörzsöld be jó alaposan fokhagymával, locsold meg olíva olajjal. Vágd derékban ketté a paradicsomokat, és a vágott felével erősen dörzsöld a paradicsomot a kenyérre. Jöhet az ízesítés sóval, frissen őrölt borssal, és friss bazsalikommal.
Eheted így is, de halmozhatsz rá vékonyra vágott spanyol (serrano) sonkát, grillezett padlizsánt, csípős garnéla rákokat, sajtot, olajbogyót, stb.
Chillis guacamole (avokádókrém)
Hozzávalók 4 személyre:2 db érett avokádó
1 db lime (zöld citrom) leve
1 db paradicsom
½ fej hagyma
2 szál friss koriander
chillis olívaolaj
Guacamole - az egyik legjobb dolog, ami egy avokádóval történhet |
Aprítsd fel a hagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot valamint a koriandert, majd keverd össze az avokádó szétpasszírozott húsával és a citromlével. Ízlés szerint adj hozzá chilis olajat. Apró kenyérszeletekre halmozva tálald, de remek mártogatósnak is!
Egy másik "mártogatós" lehet a tapenade (ejtsd: tapönád, olajbogyó krémnek lehetne fordítani). Az olajbogyó krém receptjét itt találod >>
Tapenade - a nyár egyik nagy kedvence lehet |
Tonhalas-uborkás szendvics
Hozzávalók:20 dkg konzerv tonhal
5 dkg ringli (elhagyható)
1 evőkanál ecetes kapribogyó
néhány ecetes uborka
1 db tojás sárgája
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
6 db salátalevél zsúrkenyér
Tonhalas uborkás szendvics |
Elkészítés:
A tonhalat, az uborkát, a kapribogyót, a tojássárgáját és a ringlit az olívaolajjal pépesítsd, majd tedd félre. Készíts szendvicstornyot: alulra jön egy szelet zsúrkenyér, aztán a saláta, amire kenj a tonhalas keverékből. A tetejére tegyél egy újabb salátalevelet, aztán újabb kenyérszelet következik. A tornyokat tálaláskor vágd ketté, tűzd meg fogpiszkálóval.
Patatas bravas - Csípős paradicsmos sült burgonya
Hozzávalók:50 dkg krumpli
olívaolaj
só, bors
sütőpapír
1 fej vöröshagyma
1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
1 dl ketchup
2 ek sherry ecet
füstölt paprika
fokhagyma
csípős paprikakrém (Tabasco)
Patatas bravas tálalva! |
Elkészítés:
A krumplikat felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy sütőpapírral letakart sütőlapon, forró sütőben, 220 C fokon 20-25 perc alatt pirosra ropogósra sütjük. Közben egy kis olajon hagymát dinsztelünk, sózzuk, belereszelünk 1-2 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a ketchupot, a hámozott paradicsom konzerv fele. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük valamilyen csípős paprikakrémmel vagy chilivel, füstölt paprikával, és hozzáadjuk a sherry ecetet. 10-15 percig rotyogtatjuk, beforraljuk, hogy szép sűrű mártást kapjunk. A megsült krumplit összeforgatjuk a sűrű paradicsomszósszal, úgy, hogy mindenütt bevonja a krumplikat.
Jó étvágyat!
Sangría recept >>
Alkoholmentes sangría receptje >>
Neked is van finom, gyorsan elkészíthető étel-italrecepted? Oszd meg velünk a kommentek között!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése