2014. május 20., kedd

Lakóautózás - az ügyvéd kérdez az ÉletVáltók válaszol

lakóautózás - kérdés feleletLakóautózás - az ügyvéd kérdez az ÉletVáltók válaszol. Újabb kérdéssort kaptunk egy kedves ügyvéd barátunktól, aki nagyon helyesen elkezdte előkészíteni nyugdíjas éveit. Az egyik lehetséges megoldás erre a lakóautózás,persze számtalan kérdése van, mielőtt döntene. Az ügyvéd kérdez az ÉletVáltók válaszol...

Itt van az eredeti e-mail az alap kérdésekkel, amiket persze követett még sok újabb a beszélgetés folyamán.

Lakóautózás - István kérdései
István kérdései e-mailben
 

Jöjjenek a kérdések és a válaszok!


1. "Miből éltek, vagyis miből fedezitek a mindennapi kiadásokat? Hogyan lehet, esetlegesen útközben bevételt csinálni? Mennyiből éltek meg havonta?"

Ez az egyik leggyakoribb kérdést, amit kapunk. Mindenkinek ez izgatja legjobban a fantáziáját. Erre a kérdésre vissza szoktunk kérdezni: "Mit gondolsz, mennyi pénz kell ehhez az élethez?" Eddig még mindenki minimum a két-háromszorosára tippelt, mint a tényleges havi költésünk. Bevásárlással, piacolással, kávéval, szivarral, kirándulásokkal, stb. együtt havi 300€-t költünk ketten. Ha nem kávézol, nem iszol alkoholt, és nem dohányzol, akkor akár 200€/hó is elég tud lenni.

"Hogy a fenébe?"

lakóautózás - persely
Nekünk az a tapasztalatunk, hogy sokkal kevesebbe kerül itt az élet, mint Magyarországon. Mi minden nap főzünk, a gázpalack így kibír 7-8 hetet, és arról megy a hűtő-mélyhűtő is. Nincs spórolás a kaján. A helyi piacon vásárolunk friss zöldséget-gyümölcsöt, ebből készül az ebéd (általában nyers) és a vacsora, no meg a piknik. Mindig találunk olyan dolgokat, amiknek kilója 1€ alatt van.

Egyébként pedig megtakarításainkból, illetve online vállalkozásokból finanszírozzuk az utat, és kicsi költségvetéssel élünk. Gondolj csak bele! A villanyszámla, szállás, víz = 0€, gáz = 1/4 évente 15e Ft.

Miután sokfelé járunk, rengeteg érdekes és új dolgot látunk. Ebből szinte mindig születik egy jó ötlet. Csak a tavalyi évben kb. 400 új vállalkozási ötletet írtunk össze.

Már most érdemes gondolkodni azon, milyen online bizniszt lehet beindítani már most, ami út közben személyes jelenlét nélkül, és minimális idő ráfordításával folyamatosan termeli a pénzt.

2. "A mosást hogyan oldjátok meg?"

lakóautózás - mosodaMint mindent, ezt is egyszerűen intézzük. A kisebb darabokat akár kézzel is kimossuk a lakóautóban, egyébként pedig a mosodába visszük a szennyest, ahol 6-8 kg ruha mosása mosóporral, szárítással 5-8€ között van. Lehet kérni vasalást is, ez plusz pénzbe kerül. A mosás is belefér a havi költségvetésünkbe.

Jó tanács: érdemes színes ruhákat vinni az útra, mert akkor elég egy gép a mosáshoz, nem kell egy fehéret, meg egy színeset is mosni, feleződik a költség.

Ötlet: ha nem találsz mosodát, de van a közelben kemping, akkor oda is be lehet kéredzkedni egy mosás erejéig.


3. "A fürdéshez a meleg vizet hogyan csináljátok?"

A bojler melegíti a vizet, de nyáron latba vetjük a napenergiát is. 3x5 literes kannákban melegszik a víz mosáshoz, mosogatáshoz, zuhanyhoz, hajmosáshoz, stb. Volt már arra is példa, hogy eleve meleg vizet vittünk haza a kannákkal egy könyvtár mosdójából.


4. "Az ürülékkel mit csináltok?"
lakóautózás - wc tartályA lakóautóban úgy működik a WC, hogy van egy kívülről-oldalról becsúsztatható kazetta, amin felül van egy mechanikusan lezárható lyuk, plusz szivattyús vízöblítés, mint az angol WC-nél. Ebben a kazettában gyűlik a salakanyag (nekünk kb. 1 hét alatt telik meg 2 fő mellett). Vannak hivatalos ürítő helyek, ahol általában ingyenesen meg lehet szabadulni a végterméktől. Ezeket egyébként tábla jelzi.

"Azt olvastam, hogy nem lehet megállni csak kempingben..."

lakóautózás - aire de service ccIgen, sajnos mi is találkozunk ilyenekkel az interneten. Mi sem bizonyítja jobban az állítás hamisságát, mint a mi példánk. Eddig egyszer voltunk 1 éjszakát hivatalos kempingben 2 év alatt. Arra figyelni kell, hogy ne rendezz be magán kempinget a parkolóban, ne hívd ki magad ellen a sorsot. Egyébként nem csak kempingek vannak, hanem ún. aire de service camping car-ok is (ejtsd: er dö szervisz kempingkár). Ezeket lakóautóknak tartják fenn, itt van víz, WC és szennyvíz ürítés, áram... Tudsz kártyával fizetni, így akár éjszaka is érkezhetsz. Jellemzően olcsóbbak a kempingeknél, és könnyen megtalálhatók az interneten (keresőszó francia területen: aire de service cc). Egyébként ingyenes parkolóban szabályos parkolás mellett nem szólhatnak semmit.

"...és volt olyan, hogy elhajtottak valahonnan, hogy miért ott állsz?"

Egyetlen egyszer fordult elő, de akkor sem volt belőle semmi bajunk. Egy lakó, akinek a háza mellett parkoltunk teljesen szabályosan, kihívta a rendőröket, akik sűrű elnézések közepette segítettek keresni egy másik helyet.

Egyébként a nagyvárosokba nem megyünk be lakóautóval. Megállunk előtte pár km-rel, és motorral járjuk be a környéket.


"Ez szándékos?"
Igen. Ez ugyanolyan, mint hogy csöcskidobós pólóban ne sétálj este Marrakesh belvárosában. A biztonság az egyik legfontosabb kérdés, ha már a pénz és az idő rendelkezésre áll. Mindenki, aki áldozat lesz, valahol kihívja maga ellen a sorsot.


5. "A sütést (sütőben) hogyan csináljátok? Kenyér, grill csirke stb."

solar cooker3 megoldás is van. Létezik olyan lakóautó, amelyikben van sütő is, ehhez csak energia kell.

A másik lehetőség az ún. solar cooker (napenergiás sütő - leegyszerűsítve egy fekete belsejű doboz tükrökkel), amiben akár 300 fokra is felmegy a hőmérséklet.

A harmadik verzió a serpenyős megoldás, pl. mi így sütjük a kenyeret, ami a tészta bekeverésétől a forró kenyér az asztalon-ig 15-20 perc alatt elkészül. Amióta lakóautóban élünk, több meleg kenyeret ettünk, mint előtte bármikor. Serpenyőben készül a pizza, a meggyes piskóta, a rakott krumpli...


6. "A víz vételezése hogyan történik?"

Egyszerűen benzinkúton vagy aire de service-nél. 2 tartály van a lakóautóban, az egyik a tiszta víznek (mi ebből nem szoktunk inni), a másik a szürke víznek. Az utóbbit szintén le lehet engedni ott, ahol a WC-t. Ivóvíznek általában ásványvizet veszünk, 6x2 liter kerül 1,20€-ba.


7. "Napelemet használtok-e?"

Igen, van egy a tetőn, az tölti az aksikat. Ha nem süt a nap, akkor be lehet indítani az autót, az eszik fél litert egy óra alatt. Ha vennél egy generátort 1000€-ért, annak lassan térülne meg az ára.

"Milyen teljesítményű a Tiétek?"

120 W, de ennyit nem használsz. Mire este hazaérsz, csak azt a néhány LED lámpát kapcsolod fel, ahhoz kell az energia. Gyakorlatilag akár 2 LED zseblámpával is ki lehet világítani az egész lakóteret. Nekünk van tekerős (dinamós), akasztós, mágneses aljú lámpánk, ami akár 10-12 órát is kibír.
 
"Hogy telik egy napotok?"

Ha épp akkor érkezünk új helyre, akkor letesszük a lakóautót, és motorral feltérképezzük a környéket. Egyébként reggel egy kis edzés, jóga, szezonban úszás, aztán délelőtt rendszerint kávézás, séta, piacolás, nyáron strandolás, kirándulás a program. Délután jön az alkotó folyamat, tervezgetés, könyvírás...

Most éljük csak igazán az életet. Most jövünk rá, hogy kik vagyunk valójában, mit szeretnénk csinálni, megtanulni. Nagyon sok újdonsággal találkozunk, amikre még gondolni se tudnánk otthon a karosszékben ülve: ilyen a cirkuszi akrobatika, a víz alatti horgászat, a line dance, hogy csak néhányat említsünk.

"Ezekhez a felszerelés?"

Nem drága, általában bolhapiacon szerezzük be tized áron a szükséges felszerelést. Ez tökéletesen megfelel arra, hogy kipróbáljuk, és meglássuk, tetszik-e a dolog egyáltalán. A másik trükk, hogy keresni kell az adott környéken, és adott témában egyesületet, ahol az első pár alkalom ingyenes, vagy nagyon pici pénzbe kerül.

A bolhapiacon szerzünk be minden szükséges dolgot, illetve olyanokat is, amiket csak ki akarunk próbálni, és nem akarunk ismeretlenül sok pénzt rákölteni. Jó alkalom ez arra is, hogy megmentsünk régi értékeket az enyészettől. Innen jönnek a ruhák, kabátok is. Csak egy példa: Levis farmer max. 2-3x hordva = 1-2€/darab, vadi új pedig 5-10€.


Kedves István!

Csak támogatni tudjuk az ötletet, hogy a nyugdíjas éveidet lakóautóban tervezed! Hogy miért?
  • mert bejárhatod egész Magyarországot, mehetsz bátran külföldre is, vagy akár világ körüli útra;
  • mert folyamatosan új embereket ismersz meg, nem savanyodsz be, mint az otthonülő nyugdíjasok nagy része (tisztelet a kivételnek);
  • mert konvojban fedezheted fel a világot, és életre szóló barátságokat köthetsz;
  • mert nem butít el a TV, a sorozatok, a szomszédok pletykálása, a politikai helyzet;
  • mert szellemileg-lelkileg friss maradsz - a lakóautózás fizikailag nem jelent kihívást, az eddigi legidősebb lakóautós, akivel megismerkedtünk, 82 éves és 8 éve lakik feleségestül lakóautóban;
  • mert mindig oda mehetsz, ahol épp történik valami, így sosem fogsz unatkozni;
  • mert mindig nálad van minden, amire szükséged lehet, nem marad otthon semmi;
  • mert a rezsid sosem volt még ennyire kevés;
  • mert a "házad" nem veszít az értékéből.

Reméljük, sikerült válaszainkkal segíteni a döntésben!


Neked is vannak kérdéseid a lakóautózással kapcsolatban? Kérdezz a kommenteknél, és az ÉletVáltók válaszol!
lakóautózás - további kérdések

1 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés