2014. június 28., szombat

Andorra

Andorra la Vella - a főváros főutcája
Andorra la Vella - Andorra fővárosa

Andorra - 468 km²-nyi hercegség a Pireneusokba ékelődve Franciaország és Spanyolország között. 2000m feletti hegycsúcsok, hóesés még akár a nyár közepén is, síparadicsom, franciák bevásárlóhelye..., és ez csak néhány a hercegség arcai közül.

 

Andorra, a hercegség

 

Andorrai Hercegség, másként Andorrai Fejedelemség vagy Andorrai Völgység (katalánul Principat d'Andorra) a Pireneusok keleti részén, Franciaország és Spanyolország között terül el. Európa legnagyobb törpeállama, amit kb. 70 ezren laknak, és ahol a hivatalos nyelv a katalán.

Andorra térkép
Andorra - Hercegség 2000m magasan Spanyolország és Franciaország között

Szemben a Monaco-i Hercegséggel, ahol ténylegesen van herceg is (Albert herceg), itt kormányfő vezeti az országot. A helyzet egy kicsit fura, mert a XI. században fennhatósági vita alakult ki Urgell püspöke (jogilag övé volt a terület feletti ellenőrzési jog), és s szomszédos francia gróf között.

1278-ban a konfliktust a mai napig fennálló társhercegséggel hidalták át, amely szerint az Andorra feletti uralom megosztott a francia Foix grófja (akinek társhercegi címe később a francia államfőre szállt) és a katalán (spanyolországi) La Seu d'Urgell püspöke között. A társhercegség feudális intézménye által született meg a mai Andorra.

Andorra felülről
Andorra madártávlatból
 
A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt ország ma a turizmusnak és a kedvező adózási szabályoknak (ingyenes betegellátás, vámmentesség, adóparadicsom, stb.) köszönhetően virágzik.

 

A síparadicsom

 

A hercegség a Pireneusokban fekszik. Az átlagos tengerszint feletti magasság 1996 méter, a legmagasabb pont a Coma Pedrosa, 2946 méterrel. A hegyvidéket három keskeny völgy osztja Y alakban. A völgyben halad a fő vízfolyás, a Valira folyó, amely Spanyolország felé folyik.

Andorra - port denvalira peter
Péter 2.408 méter magasan a Port d'Envalira-nál  

Andorra - Pas de la Casa télen
Andorra télen

Mielőtt Andorrába indulsz, érdemes utánanézni, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Velünk egyszer már megesett, hogy egy kávézásnyi idő alatt 7 fokot esett a hőmérséklet, mindez a nyár kellős közepén. Fontos felszerelés a hólánc, ami nélkül rossz idő esetén nem engednek be a hercegségbe. Itt még nyáron is elkaphat egy váratlan hóvihar...

Andorra - havas montage
Júniusi hógolyózás. Hiába van meleg, a kezed ugyanúgy lefagy a hótól, mint télen!


A bevásárló központ


Andorra, és azon belül is Pas de la Case (ejtsd: pádölácáz - határváros a francia oldalon), valódi pláza a franciáknak. Jelentősen olcsóbb itt az alkohol, és a dohányáru, talán ezek a legkeresettebb cikkek.

Andorra - pas de la case bevásárlás montage
Pas de La Case - A hercegség bevásárló központja

Itt kezdődik a bevásárló turizmus, ami aztán világmárkákkal folytatódik a fővárosban, Andorra la Vella-ban. Mintha csak ország méretű Váci utcán sétálnál...

Andorra - bevasarlas andorra la vella montage
Andorra la Vella - nem gond a bevásárlás, minden boltban beszélnek katalánul, franciául, spanyolul, angolul, de még oroszul is!


Andorra la Vella, a főváros


Ha Franciaországból mész a hercegségbe, majdnem az egész országon át kell autóznod, hogy elérj a fővárosba. Itt él az összlakosság 1/3-a.

Sétálj velünk egyet a főváros utcáin!
 

Andorra la vella lovak
Megérkezünk a fővárosba, Andorra la Vellába
andorra la vella belváros
A főváros belvárosa
andorra la vella belváros2
Híd a folyón, a belvárosban
Andorra la Vella - noblesse du temps dali
Ugyanitt található Salvador Dalí alkotása: "La noblesse du temps"
andorra la vella hotel
Ennek a szállodának nem elég az 5 csillag, még GL (grand luxe - nagy luxus) fokozata is van...
Andorra la Vella - Caldea Spa
Caldea Spa - ide térhetnek be a vásárlástól kifáradt turisták egy kis felüdülésre


Utunk Spanyolországon keresztül vezetett vissza Franciaországba. Alig egy nap alatt 3 országot jártunk be :)



Te is jártál már furcsa, nem szokványos országokban, helyeken? Oszd meg velünk élményeidet a kommentek között!
utazás nyaralás - további kérdések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése