2014. június 13., péntek

Élménybeszámoló: VW Bogár, olajbogyó, cseresznye - mi a közös bennük?

élménybeszámoló - Fete de la Cerise (cseresznye ünnep) Céret 2014
Éljen a cseresznye!

Élménybeszámoló: VW Bogár, olajbogyó, cseresznye - mi a közös bennük? Ennek a találós kérdésnek a megoldása egyetlen szóban rejlik, ez pedig a FESZTIVÁL. Gyere velünk egy fesztivál körútra - élménybeszámoló Dél-Franciaországból »

 

Fête de la Cerise (cseresznye ünnep) - Céret

élménybeszámoló - Fete de la Cerise (cseresznye ünnep) Céret 2014 - plakát
Cseresznye ünnep - nem szabad kihagyni!
Kezdjük mindjárt a nyárelő nagy kedvencével, a cseresznyével. Minden évben megrendezésre kerül a Fête de la Cerise (ejtsd: fet dölá szöríz; cseresznye ünnep) Céret (ejtsd: szére) városában. Ilyen kor szó szerint minden cseresznyéből készül, legyen az bor, pálinka, lekvár, sütemény, vagy dekoráció!

Érdekesség, hogy a mindenkori francia miniszterelnök minden évben ebből a városból kapja az első kóstolót a cseresznyetermésből.

élménybeszámoló - Fete de la Cerise cseresznye ünnep dekoráció
Cseresznye mindenhol!
élménybeszámoló - Fete de la Cerise cseresznye ünnep dekor
Cseresznyéből cseresznye...


Az utcákon hömpölyög a tömeg, mindenki kezében cseresznye ládában, kosárkában vagy épp szatyorban. Rendeznek többek között cseresznyemag köpő versenyt, és cseresznye magozó versenyt is.

élménybeszámoló - Fete de la Cerise Céret 2014 - cseresznye árulás
A cseresznyeárusok egy percet sem pihenhetnek
élménybeszámoló - cseresznye ünnep kóstoló
Édes, ropogós, zamatos és ellenállhatatlan - barátokkal a Cseresznye ünnepen

 

Roots 66 - öreg autók versenye

Cseresznyétől dagadó pocakkal indulunk Amélie les Bains városába (ejtsd: améli lé ben). Itt kerül sor az öreg autók versenyének befutójára. Volt itt Morgan, Rolls Royce, Fiat Beretta, Mercedes, Ford Mustang Shelby... Képes ízelítő a járgányokról » 

montage2

montage1

 

Cox* en Stock - VW Bogár és Lakóbusz Találkozó

élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó
VW Bogár, ameddig a szem ellát
Folytassuk a körutat autókkal, de nem akármilyenekkel ám! 12. alkalommal rendezték meg a Volkswagen Bogár és VW Lakóbusz találkozót Sainte Marie-ban (ejtsd: szent mári). Franciaországban a VW Bogár a coccinnelle (ejtsd: kokszinell), azaz katicabogár névre hallgat, innen a Cox rövidítés a fesztivál elnevezésében. Több mint 150 autó gyűlt össze a tengerparti sétányon.

élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó Sainte Marie
Tengerparti "bogaras" csendélet

 
Néhány nem szokványos Bogár:
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - catering
Büfékocsi...
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - coca-cola stílus
Coca-Cola stílusban...
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - a lánglovag
A lánglovag...


Nem csak VW Bogár vonult fel, de VW karmann ghia is...
 
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - karmann ghia
 
Jöttek régi Porsche-k is. Ezek annak idején a Bogár alapjain és motorjával készültek, aztán persze olyan extrákat kaptak, amiről egy Bogár csak álmodhat!

élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - Porsche
 

...és ne feledkezzünk el a VW lakóbuszokról sem! Mind egy-egy kis ékszerdoboz, mintapéldája a több funkciósnak, ötletességnek »
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó Combino bár
VW Lakóbusz bárnak berendezve
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó Combino Coca-Cola stílusban...
Coca-Cola stílusban...
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó Combino
VW Lakóbusz nyitható szélvédővel...
élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - csomagtartó
...és tetőcsomagtartóval a szörfdeszkának


Ennek a a lakóbusznak pedig az első ülése fordítható meg. Így alakul ki az alsó képen látható, dupla kanapés nappali. Erről részletesebben itt olvashatsz, és találsz több fotót is: Újra kell gondolni a lakóautók első üléseit »

élménybeszámoló - VW Bogártalálkozó - megfordítható ülés
A jobb oldali kanapé háttámlája tulajdonképp az első ülés beforgatva. Mögötte rejtőzik a kormánykerék

 

Fête de l'Olive - Canet

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - minden olivabol
Olaj, öntet, szappan... - minden olívából!
Zárjuk a sort az Olíva ünneppel Canet-ban (ejtsd: káné). Ez egyben megadja fesztiválos körutazásunknak is a "keretes szerkezetet" :) Természetesen ezen a napon Canet-ban minden az olajbogyóról szól. Minden ebből készül az olajtól a szappanig.

Ezt az ünnepet mindig összekötik a hagyományos Trobadas de Gengants, azaz az óriásbábok felvonulásával.

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - trobadas gegants
Feltűnő jelenségek

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - olajbogyó
Olajbogyó - az alapanyag
Az olajbogyónak és az olívaolajnak számos remek élettani hatása van. Persze, az sem elhanyagolható, hogy nagyon finom csemege, legyen az zöld, fekete, magos, töltött... Itt egy gyors és könnyű recept az olajbogyó szerelmeseinek. Kiváló előételnek, vagy kerti partira sörkorcsolyának.

Recept: Tapenade, olívarajongóknak

Nem kell hozzá más, mint olívabogyó, olívaolaj és némi kapribogyó. Összemixeljük, és már kész is a tapenade (ejtsd: tápönád).

A tapenade tulajdonképpen olajbogyókrém vagy pástétom. Olívabogyóból készül kapribogyó és olívaolaj felhasználásával. A dél-francia provance-i tapeno szó kapribogyót jelent. Több száz éve készítik már a franciák, és a világon mindenfelé kezd elterjedni. Marseille-i kaviárnak is hívják, Franciaországban készen is sok helyen kapható, de legjobbak a piaci olívás standokon árusítottak.

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - tapenade
A kész tapenade fekete olajbogyóból pirítóson. Lehet kóstolni!

 
Tapende változatok
Az alap natúr tapenade-ot sokféle egyéb ízesítővel fel lehet turbózni. A legáltalánosabb a fokhagyma és a szardella, valamint a citromlé. Találni recepteket, melyek aszalt füge, brandy, mustár, szárított paradicsom, ringli vagy ajóka, zöldfűszerek adagolásával érnek el különleges ízhatást. Bátrabbak tojásfehérjét vagy majonézt is adnak hozzá.
Mire használhatod?
Pirítósra isteni, jó kísérője az aperitíveknek. Teheted szendvicsbe, előételként pita kenyérre kenheted. Meleg ételekhez, omlettbe töltve, főtt tojásra egyszerűen rápöttyintve. Eheted tésztával, de teheted pizzára, csirke- vagy nyúlhús mellé.

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - olajbogyó marché provencal
Provence-i piac - különféle ízesítésű olajbogyó...

élménybeszámoló - Fete de l'Olive Canet 2014 - tapenade marché provencal
...és ami lesz belőle - tapenade
 
Alap tapenade recept
Hozzávalók: 20 szem olajbogyó kimagozva 1 evőkanál kapri 4 evőkanál olívaolaj 

Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.

Ilyen előétel finomságot készíthetsz szárított paradicsomból, csicseriborsóból vagy akár articsókából is.

Neked is van gyorsan, könnyen elkészíthető nyári recepted? Oszd meg velünk a kommentek között!
lakóautók - további információ

2 megjegyzés:

  1. A legfinomabb tapenad, (nekünk) a sült padlizsános (aubergine) volt...-(nyam-nyam)
    Piacon vettük, "érdekessége", hogy néhány héttel később jócskán odébb ugyanattól a fiútól vettük ugyanazt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez is nagyon finom. Közelít a nálunk padlizsánkrémként ismert finomsághoz, aminek itt a receptje:

      Padlizsánkrém – alaprecept

      4 közepes nagyságú padlizsán
      5-6 gerezd fokhagyma
      2 közepes fej vöröshagyma
      2 dl olívaolaj
      Frissen őrölt feketebors és só ízlés szerint

      A padlizsánokat egy favillával megszurkáljuk, lehetőleg grillen, egészben, időnként forgatva megsütjük, egészen addig, amíg a héja szinte fekete lesz. (Ez körülbelül 25 perc). Ha nincs lehetőségünk grillen sütni, akkor sütőben is megtehetjük, itt a sütési idő hosszabb lesz. S ez esetben a sütőrácsot vonjuk be alufóliával, vagy toljunk alá egy peremes tálcát, hogy a padlizsán leve ne folyjon ki a sütőtérbe.

      Ha megsült, akkor vágjuk félbe. Két villával ügyesen húzzuk ki a héjból a padlizsán puha húsát. Az egyik villával rögzítjük a padlizsánt a sarkánál, a másik villával, egy ügyes mozdulattal kifordítjuk a belsejét. Várjuk meg, amíg a padlizsán teljesen kihűl. Addig a vöröshagymát vágjuk nagyon apróra. Ha kihűlt a padlizsán, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a vöröshagymát és a fűszereket, és turmixgépben vagy botmixerrel keverjük pépessé, közben vékony sugárban folyamatosan csurgassuk bele az olívaolajt. Ha kicsit darabosabb, rusztikusabb állagot szeretnénk, akkor a turmix helyett villával,fakanállal is összenyomkodhatjuk, keverhetjük a padlizsánkrémet,de akkor a fokhagymát előbb présen nyomjuk át. Üvegekbe zárva, hűtőben tárolva hetekig is eláll.

      Törlés