Aki egyszer megkóstolja a padlizsánkrémet forró pirítósra kenve, sok-sok paradicsommal, annál nem múlik majd el nyár anélkül, hogy el ne készítené. Remek szendvicskrém, vendégváró és vegetáriánus falat...>>
A padlizsán Európában csak a XV. században terjedt el, először Olaszországban és Franciaország déli részén, majd Németországban és Nagy-Britanniában. Hozzánk - ahogy egyik neve, a török paradicsom mutatja - török közvetítéssel érkezett.
Mivel régen a francia parkolóőröknek padlizsánszínű volt a ruhája, ezért aubergine-nek (ejtsd: oberzsin) csúfolták őket. |
Padlizsánkrém - jöjjön az eredeti recept, majd a lakóautós verzió.
Padlizsánkrém
Hozzávalók:
2 nagyobb megmosott, letörölgetett padlizsán
1 fej lila hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma összenyomva
3 bő evőkanál majonéz (ezt házilag is kikeverheted)
só,
bors
citrom leve (hogy ne feketedjen meg a padlizsán a feldolgozás alatt)
Elkészítés:
A padlizsánokat egészben megsütöd grillen-parázson vagy 150ºC sütőben (sütés közben érdemes forgatni a padlizsánokat, úgy gyorsabb). Akkor vannak készen, ha a belsejük összeszottyan. Hagyd egy kicsit kihűlni a sült padlizsánokat, majd szedd le a héjukat, és kapard el krémesre a belsejüket. Ha ezt egy kicsit időigényesnek tartod, akkor jöhet a turmixgépes gyorsítópálya :)
Így készül nálunk a padlizsánkrém! |
A padlizsán kicsit hisztis növény, nehezen jön ki a levegővel, és könnyen megfeketedik, ezért érdemes műanyag, fa vagy kerámia eszközöket (vágódeszka, kés, kanál, stb.) használni a hámozási művelethez, és meglocsolni egy kis citromlével.
A pépes padlizsánba tedd bele az összes többi hozzávalót, és jól keverd ki. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Padlizsánkrém - szerintem pirítóssal a legfinomabb |
A padlizsánkrémhez az eredeti recept szerint (ahogy én tanultam) faszénparázson sült padlizsán szükségeltetik. Ez becserélhető sütőben sültre is, de nekünk a lakóautóban nincs sütőnk...
Kipróbáltuk hát a párolást! Méghozzá Zepter-toronyban :)
Padlizsán párolása Zepter-toronyban: alul zöldségleves készül, felül pedig a padlizsán |
Ha párolva készül a padlizsán (vagy hagyományos sütőben), akkor persze hiányzik az jó kis füstös íz, amit a faszénen sütés ad ennek a finomságnak. Ezt vissza lehet adni egy kicsit füstölt sóval.
A padlizsánkrém remek szendvicsalap, főszereplője lehet piknikeknek, barbecue-nak. Mi kipróbáltuk nyers tavaszi tekercsben is >>
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése