Amikor jó az idő, akkor az egyik legjobb családi, baráti elfoglaltság lehet a közös sütés-főzés a szabadban. Legyen szó bográcsozásról, grillezésről, szalonna sütésről vagy akár füstölésről, a finom étkek, a faszén jellegzetes illata, a kellemes társaság felejthetetlen élmény lesz.
Ezen a nyáron volt részünk mindenféle szabadtéri sütés főzésben.
Bográcsoztunk hajnali 2-kor a Cannes-i tengerparton, persze "jó" francia szokás szerint nem túl messze az ilyenfajta tevékenységet tiltó táblától. Vendéglátóink magyar fiatalok - szakácsok és felszolgálók, akik francia éttermekben töltik szakmai gyakorlatukat. Ezért a késői kezdés... Még szerencse, hogy az előkészületek még otthon megtörténtek.
Paprikás krumpli készül bográcsban a tengerparton :) |
Aztán volt szalonnasütés a lakóautó tövében újdonsült barátainkkal - Évivel és Attilával -, akik szintén lakóautóznak és Angliából látogattak el hozzánk.
Szalonnasütés a lakóautós konvoj tőszomszédságában. Mivel a franciák nem igazán hódolnak a szalonnának, sem a sütésének, ezért Spanyolországból szereztük be az alapanyagot |
Most rajtunk a sor! Mi a füstölés művészetét osztottuk meg barátainkkal. Kultúráktól és földrészektől függetlenül, az emberek több ezer éve tartósítják ételüket. Az egyik legeredményesebb természetes, mesterséges tartósítószer-mentes eljárás a füstölés. Kár, hogy a modern technikák kiszorítják ezt a módszert. Nagyon egyszerű, otthon is elvégezhető különösebb hozzáértés nélkül, csak egy halfüstölő szükségeltetik hozzá.
Halfüstölő használata lépésről lépésre |
A halfüstölővel még 2012-ben ismerkedtünk meg legelső lakóautós találkozónkon, ahol mi még sátorral vettünk részt, mert a mi Csigánk (= lakóautónk) nem lett kész időre. Ott halat, sajtot, kolbászt és krumplit füstölt nekünk házigazdánk. Az eredmény annyira ízlett, hogy gyorsan mi is beszereztük egy füstölőt és tartozékait egy horgászboltban (10.000 - 15.000 Ft között már elérhető jó minőségben).
Előkaptuk hát halfüstölőnket, és remek vacsorát füstöltünk össze a 4 fős csapatnak.
Fiúk munkában. Persze, a szél nem igazán kedvez a füstölő beindításának... |
Paprika, hagyma, krumpli, virsli... minden nagyon ízlett, DE az igazi sláger a házi füstölésű sajt volt |
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése