A magyar étkezés elmaradhatatlan eleme a leves. Édesanyám szerint leves nélkül nem múlhat el nap. Még a forró nyári napokra is kitaláltuk a hideg gyümölcslevest, csak hogy ne kelljen lemondani róla kánikulában sem. A levesek között is a nagy magyar klasszikus a húsleves, amit lassú tűzön, hosszú órákon át pezsegtetünk. De nem lakóautóban! Így főzünk mi levest... >>
Alapvetően a módszer ugyanaz, mint az otthoni konyhában. A különbség a felhasznált energia mennyiségében van. Már több receptnél bemutattuk a Zepter-módszert. Ennek alapvetően nem az edények reklámozása a célja (nem kapunk semmiféle jutalékot), nem a márka a fontos, hanem a takarékosság.
Hamis húsleves Zepterben
A leves tálalva! |
Hozzávalók:
3-4 szál sárgarépa
2-3 közepes krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 póréhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 fej gomba
1 csokor petrezselyem
pici olaj
só, szemes bors, kurkuma, pici chili azoknak, akik kedvelik a csípőset
Zepter (AMC vagy bármilyen, hasonló elven működő) edényben
Elkészítése:
Pici olajon pirítsd át a megpucolt, feldarabolt zöldségeket. A felsoroltakon kívül bármilyen kedvenc, a szezonban épp kapható zöldséget használhatsz.
Öntsd fel az egészet vízzel, és add hozzá a fűszereket. Fedd le a Zepter-edényt a fedelével, és vidd fel főzőfokozatba (mutató a zöld sávban van).
Így készül a hamis húsleves lakóautós módra Zepter edényben |
Innentől lekapcsolhatod a tűzhelyedet, az edény mindent elintéz helyetted. Akár az asztal közepére is teheted a fazekat (mi kipróbáltuk, működik!). 2 óra múlva még akkor is elkészült a levesed további főzés nélkül, ha húst is tettél bele. Már csak egy kis levestészta, gríznokedli vagy akár májgaluska bele, és tálalásra kész. Aki nem tudja, hogy nem főtt hús a levesben, az is megesküszik, hogy valódi húslevest eszik.
Kis kitérő - levesbetétek házilag
Gríznokedli
Hozzávalók:
2 egész tojás
búzadara (lisztérzékenyeknek kukoricadara)
só, bors, apróra vágott petrezselyem
Gríznokedli lépésről lépésre... |
Így készítsd:
A két egész tojást verd fel sóval, borssal, petrezselyemmel, és annyi darát önts bele, hogy jó sűrű masszát kapj (kb. 3 púpozott evőkanál gríz/tojás). Legalább egy óráig pihentesd a masszát, majd a levesbe mártott kiskanállal szaggass kis galuskákat belőle a fövő levesbe (vagy egy külön edényben forrásban lévő sós vízbe). 4-5 percig főzd, míg duplájukra nőnek, és kóstolj meg egyet, hogy átfőtt-e.
Májgaluska
A gríznokedlihez hasonlóan készül azzal a különbséggel, hogy a masszába 1-2 elkapart (vagy leturmixolt) csirkemájat is beleteszünk. Ha nincs kéznél máj, akkor helyettesítheted májkrémmel is.
Nálunk a májgaluska is nagy kedvenc a levesben :) |
A Zepter-típusú edények másik előnye az ún. toronyban főzés. Ilyenkor egy egységnyi energiával akár 2-3 fogás is elkészíthető.
Mi padlizsánt pároltunk a "második emeleten", amiből később ellenállhatatlan padlizsánkrém készült |
DE ne hidd, hogy a húsleves volt a legőrültebb vállalkozásunk a lakóautóban! Készítettünk télen olyan malacságot is, amit hagyományosan akár egy egész éjszaka is főzünk. Kocsonya lakóautóban >>
Ősszel elárasztják a piacot a különféle káposztafélék. Ezekből is remek magyar ételek készíthetők, bár a savanyú káposzta (vagy ordós káposzta) nem igazán ismert Franciaországban. Káposztás receptek itt >>
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése