Szó se róla, kedveljük a francia baguette-et, de vannak olyan ételek (például a lecsó!), amihez bizony hiányzik a jó öreg magyar kenyér a ropogós héjával, nagy szeleteivel, puha belével. Házi kenyér lakóautóban...>>
...sütő nélkül? Hát, ez így első nekifutásra meredeknek tűnt. Aztán némi kutatás a neten, és láss csodát, a kenyérnek is van serpenyős változata!
ÍR SERPENYŐS KENYÉR
Házi kenyér serpenyőben ír recept alapján |
Hozzávalók:
40 dkg liszt (mi vegyesen használunk rozs-, teljes kiőrlésű, kukorica-, és sima lisztet)
1 nagy csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
1 dl natúr joghurt
2 dl tej v. 1,5 dl víz
fűszerek, magvak ízlés szerint
kevés vaj és liszt a sütéshez
serpenyő
A kenyér elkészítése:
A fenti összetevőkből gyúrj lágy tésztát. Ebből formázz egy kb. 3 cm magas kerek lepényt, majd vágd ezt cikkekre. Olvassz kicsi vajat a serpenyőben, hintsd meg liszttel, tedd bele a cikkeket, és süsd mindkét oldalát közepes lángon 5-5 percig.
Ezt a kenyérlepényt annyira könnyű és gyors elkészíteni, hogy gyakran kirándulások reggelén sütjük, és a még meleg cipót visszük magunkkal.
Mikor a kenyér kisült, a forró serpenyőbe beledobsz egy kis (camambert) sajtot, némi friss fügét vagy bármilyen idénygyümölcsöt, és remek kis pikniked lesz belőle :)
Az ír serpenyős kenyeret elkészítettük egy baráti házaspárnál is. |
Sokan panaszkodnak, hogy ma már a kenyér sem a régi, és keresik-kutatják a minőségi alapanyagokból készült E-betű mentes kenyeret. Hölgyeim, uraim, nem kell keresni, sütni kell egyet otthon!
Egyszer egy előadásban azt hallottam, hogy nem is igazi háziasszony az, akinek nincs heti fél órája arra, hogy házi sütésű finom kenyeret tegyen a család asztalára. De a legtöbben visszariadnak a feladattól, mert keleszteni kell, meg a sütése is macerás...
Itt egy recept, ami összesen negyedóra konkrét munkát igényel Tőled, a többit elvégzi az idő, és a sütő - ez sajnos nem egy lakóautós verzió... :(
BÖGRÉS KENYÉR (dagasztás nélkül)
Bögrés kenyér dagasztás nélkül |
Hozzávalók:
4 bögre liszt, a szokásos 2,5dl bögrével mérve
2 bögre langyos víz
2 teáskanál só
1 teáskanál porélesztő
1 éjszaka pihenés
A sütéshez egy fedeles jénai tál
A kenyér elkészítése:
1. A hozzávalókat kiméred egy tálba.
2. Az egészet összekevered nagyjából egy villa segítségével.
3. Ezután jön a gyúrás! Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy-két percet vesz igénybe mindössze.
4. Takard le a tálat egy konyharuhával, és hagyd pihenni egy teljes éjszakát (kb. 10-12 óra).
5. Reggel kezdd azzal, hogy a sütőt bekapcsolod 250 fokra. Majd borítsd a megkelt tésztát egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, formálj belőle veknit, amit három helyen keresztbe vágj be egy kicsit, de csak nagyon vékonyan!
6. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. Ha nincs sütőpapír, akkor kend ki vajjal a tálat, és egy kicsit lisztezd be. Fedd le a tálat a tetejével.
7. Süsd a kenyeret 250 fokon 15 percig, aztán vedd vissza a hőfokot 200-ra, és süsd további 45 percig FEDŐ alatt!
8. Ha letelt az idő, óvatosan emeld le jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e már a tészta a közepén is.
9. Ha nem, akkor még süsd további 10-15 percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő).
10. Ha átsült a kenyér, akkor süsd aranybarnára most már fedő NÉLKÜL!
11. A jénaiból tedd ki a ropogós veknit egy rácsra, és hagyd hűlni.
12. A legfontosabb lépés pedig: Állíts mellé egy megbízható őrt, aki vigyáz arra, hogy idő előtt el ne fogyjon, még tűzforrón :)
Dél-Afrikában hetente sütöttem ezt a kenyeret, ami nagy népszerűségnek örvendett az egész család és a "csak beugrottam egy kicsit" vendégek körében. Ezt úgy kell érteni, hogy nem volt ideje kihűlni a kenyérnek...
Belül omlik, kívül ropog... Mennyei! |
Még házigazdánk 10 éves kislánya is kipróbálta a fenti receptet. Az eredmény: osztatlan siker! Ha neki sikerült, akkor nem lehet több kifogás...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése