2016. január 16., szombat

Szabolcsi töltött káposzta Zepterben

szabolcsi töltött káposzta tálalásElérkezett 2015. Szilveszter. Kint ragyogóan süt a nap, kellemesen meleg az idő. Jöhet a 2015-ös év mérlegelése, és hamarosan elérkezik az új évi fogadalmak órája is! Addig is, főzzünk valami finomat az óév utolsó, és az új esztendő első napjaira. Irány a lakóautó konyhája - szabolcsi töltött káposztára fel!


Gyöngyösön és környékén a töltött káposzta savanyú káposztából készül. Nálunk mindenki nagyon szereti a családban - főleg ahogy édesanyám készíti -, így elég gyakori fogás az asztalon, nem telhet el ünnep nélküle. Nyíregyháza és környékén viszont, ahonnan Péter származik, a töltött káposzta édes káposztából készül paradicsomosan.

Szabolcsi töltött káposzta
Szabolcsi töltött káposzta - ahány ház, annyi szokás...

Náluk ettem először szabolcsi töltött káposztát, és ott lestem el a receptet is. Ennek már jó néhány éve. Azóta már sokszor elkészítettem ezt az ételt hol marhahúsból, hol disznóból, és Dél-Afrikában pedig gnú húsból... Akkor azt gondoltam, hogy ez volt (szó szerint) a legvadabb vállalkozásom, de most megfejeltük ezt, mert először készítettük el ezt az ételt lakóautóban. Jöjjön a recept: szabolcsi töltött káposzta Zepterben

Miért van ennek jelentősége? Mert elég sok energiát igényel 1.) a káposzta előfőzése, hogy leveleire tudjuk szedni, és 2.) az étel készre főzése is. Energiából pedig lakóautóban nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiség.

Szabolcsi töltött káposzta - Hozzávalók 4 főre:

A töltelékhez: 
- 250 g sertés darált hús (sovány) 
- 2 közepes fej vöröshagyma  
- 100 g rizs 
- 2 gerezd fokhagyma 
- 1 teáskanál só 
- 1 mokkáskanál pirospaprika (őrölt) 
- 2 csipet őrölt bors 
- 3 evőkanál étolaj

A káposzta előfőzéséhez: 
- víz 
- 2 evőkanál só 

A töltött káposztához: 
- 250 ml sűrített paradicsom  
- 1 kis fej fejes káposzta 
 A tálaláshoz pedig tejföl (opcionális) 

Elkészítése: 
1. Kivágjuk a káposzta torzsáját, majd sós vízben előfőzzük, hogy leveleire tudjuk bontani. Nálunk ez egy negyed fej káposzta Zepterben párolva.

2. A vastagabb ereket egy éles késsel levékonyítjuk, a nagyobb leveleket elfelezzük.

3. Jöhet a töltelék. A darált húshoz adjuk a rizst, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát, és a fűszereket. Alaposan összekeverjük.

4. A darált húsos tölteléket a káposzta levelekbe csomagoljuk. Én úgy tanultam, hogy pici, két ujjnyi vastag, háromszög alakú töltéseket kell csinálni.

szabolcsi töltött káposzta recept
Szabolcsi töltött káposzta készül Zepterben és lakóautóban
 
 5. A fennmaradó káposzta leveleket apróra vágjuk és elhelyezzük a felét a Zepter edény aljában. Most jöhetnek a töltött káposztalevelek, majd a tetejére az apró káposzta másik fele.

6. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot. Ne keverjük össze, hanem inkább vízszintesen forgatva rázogassuk meg az edényt.

7. Jöhet a Zepter fedő! Felvisszük főzőfokozatba, és rábízzuk a Zepterre a főzést (kb. 2 óra). Hagyományos lábasban/fazékban pedig közepes lángon készre főzzük. Tejföllel tálaljuk.

szabolcsi töltött káposzta recept lépésről lépésre
Szabolcsi töltött káposzta recept lépésről lépésre

 ... és ez a barackos finomság volt a szilveszteri desszert :)

szilveszteri barackos vaníliás torta
Szilveszteri barackos vaníliás torta: a piskóta alapot készen vettük, a vanília krém hidegen keverhető, az őszibarack befőtt Olaszországból származik



 Boldog új évet és jó étvágyat!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése