2016. január 16., szombat

Szabad élet: Tanácsok egy nőtől, aki felmondott a multinál Ázsiáért

Szabad élet: Multi helyett ÁzsiaAz új év első napjaiban gyakran teszünk fogadalmakat, amiket aztán több-kevesebb sikerrel tartunk be. A fogyás, a több sport, a cigi letétele, stb. mellett sokak listáján szerepel a szabd élet, több utazás vagy épp egzotikus tájak bejárása.


Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője 9 hónap alatt bejárt 10 országot, és a tapasztalatait, jó tanácsait, félelmeit egy internetes naplóban tárta a világ elé. Olyan információkat osztott meg mindenkivel, amilyeneket az útikönyvekben nem találsz meg. Egy rövid hazalátogatás után már újra Indonéziában van, és folytatja kalandozásait.

Lássuk, mit tanulhatunk a Rita tapasztalataiból! Szabad élet: Tanácsok egy nőtől, aki felmondott a budapesti multinál, hogy bejárja Ázsiát

Rita szeretett volna sokáig utazni, hogy legyen ideje megismerni más kultúrákat. Nem úgy, mint egy egy-két hetes nyaraláson. A sokszínű kultúrák vonzották Ázsiából, legérdekesebbek a hindu szertartások voltak számára Bali szigetén. A családja kezdetben próbálta lebeszélni az őrültnek tűnő ötletről, de aztán belátták, hogy Ritát ez tenné boldoggá.

1. tipp: Merj változtatni az életeden, és megvalósítani az álmodat!

Rita számára nem a lakás (amin esetleg hitel van, ezért meg van kötve emiatt) vagy az állás (amely bármikor megszűnhet) jelenti a biztonságot, hanem az önmagába vetett hite. Hogy azt csinálja, amit szeret, és bízik magában. Ha elfogy a pénze, akkor majd dolgozik valamit, pl. angolt tanít gyerekeknek, sok helyen hostelben is van lehetősége dolgozni szállásért és ételért cserébe. Ebből nem csinál problémát. Balin egy házat őrzött pár hónapig (ez abból állt, hogy gondozta az 5 kutyát, 6 macskát és a kertet, ill. takarított), így a szállásért nem kellett fizetnie. Eddig ez volt a leghosszabb idő, amit egy helyen eltöltött. Általában hostelekben alszik, de van, hogy befogadja egy helyi család. Viszont mikor nagyon nem volt pénze szállásra, akkor a rendőrségen, vagy egy raktárban töltötte az éjszakát.

rita ázsia

 

2. tipp: Döntsd el, hogy mi jelent számodra biztonságot az életben, és arra törekedj, hogy az meglegyen! Bízz magadban, hogy ezt meg tudod valósítani!

Nagyfokú bátorságra van szükség egy ilyen vállalkozáshoz. Volt, hogy Ritát egyszer kirabolták, egyszer megtámadták Vietnámban, de szerencséjére előbbi esetet csak a táskája és a telefonja bánta, utóbbinál pedig a támadót sikerült elijesztenie. Ilyen esetekre mostantól hord magával egy sípot, amivel felhívja magára a figyelmet. A lehetséges betegségektől sem fél (persze utasbiztosítást mindig köt), bízik benne, hogy ilyen nem lesz.

3. tipp: Légy bátor szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyek a döntésedből következnek!

A Rita jó tanácsai közt szerepel, hogy "törődj bele, hogy át fognak verni". Vietnamban és Indonéziában kell számítani arra, hogy a turistának mindenhol magasabb árat mondanak. A Fülöp-szigeteken a taxisokkal, Thaiföldön a tuk-tuk sofőrökkel kellett Ritának felvennie a kesztyűt.

4. tipp: Légy képes alkalmazkodni ahhoz a kultúrához, amiben épp vagy, fogadd el az írott vagy íratlan törvényeit, de ezeken túl állj ki magadért!

Főleg rizst, halat és helyi gyümölcsöket eszik utazásai során. A luxuscikkek közé tartozik a fotógép memóriakártya, helyi telefon, vagy ruha. Pontos költségvetést készít, hogy tudja, mennyit költhet, így ez átlag 18 dollárra jön ki, amiben a szállás is benne van. A repülőjegyeket külön számolja, de azokat is igyekszik olcsón megszerezni.
rita ázsiában

5. tipp: Készíts költségvetést, hogy tudd, mennyiből gazdálkodhatsz!

Már nem nagyon lepődik meg Rita semmin. A komfortzónája is eltűnőben van, hisz sok furcsa szokással találkozik nap mint nap (már észre sem veszi, ha csámcsognak, vagy krákognak mellette).

6. tipp: Amivel úgysem tudsz mit csinálni, amiatt ne idegeskedj fölöslegesen!

Az európai munka stressz helyett Rita megtapasztalta, hogy Ázsiában más az emberek munkamorálja. Nem aggódják agyon magukat. Sok helyen a turizmusból élnek, vagy pl. a halászatból, de csak annyit dolgoznak, amennyi épp szükséges.

7. tipp: Próbálj meg nem stresszelni a munkádban túl sokat, koncentrálj inkább az életre!

Indonézia a Rita nagy szerelme. Szereti ott az embereket. Egyszerűek, kevés tárgyuk van, nem ragaszkodnak dolgokhoz, egymással töltik az idejüket. Egyszer Ritának is lesz családja és gyereke elmondása szerint, de még nem tud ennyire előre tervezni. Egyelőre azt teszi, amit a szíve diktál.

no stress

 

8. tipp: Ne ragaszkodj tárgyakhoz, emberekhez, helyekhez, hanem légy nyitott a világra, és ragadd meg a kínálkozó lehetőséget, vagy teremts magadnak ilyet!

 

Rita profiljában az egyik cikke mellett ez olvasható:
 
Gazdagabbnak érzem magam, mint valaha, mert szeretek. Ázsiában kalandozom egy hátizsákkal. Élek. Nevetek. Szeretek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése