2014. április 24., csütörtök

Lakóautós élet: “Meddig gondoljátok ezt az életformát?”

Lakóautós élet: "Meddig gondoljátok ezt az életformát?"



Mostanában elég sok ilyen és ehhez hasonló kérdést kapunk vándorló életünkkel kapcsolatban. Kérdeznek olyanok, akiknek van már lakóautós tapasztalatuk, és olyanok is, akiket a mi példánk inspirál változtatásra. Mindig szívesen vesszük az érdeklődést, jó érzés - reményeink szerint pozitív - hatással lenni mások életére. A kérdéseket, és válaszokat közre adjuk, hogy azok is lássák, akik esetleg nem mernek kérdezni. Az ÉletVáltók válaszol...

 


"Meddig gondoljátok ezt az életformát?"



2011-től érett a gondolat bennünk, míg végül 2012. elején megvettük a lakóautónkat. Direkt nem vettünk drága csilli-villit, mert nem tudtuk, mennyire jön majd be a nomád vándorlós életforma.




Az is benne volt a pakliban, hogy 2-3 hónap alatt kiszeretünk az ötletből, és belevágjuk a távirányítót az egészbe. Azóta 2 év telt el, és minden gondolatunk azon jár, hogyan NE kelljen megállnunk, hogyan NE fogyjon ki az út alólunk. Van előttünk számos jó példa, például az a német házaspár, akik 18 hónapos afrikai útra indultak 23 évvel ezelőtt.
 


"Miből tudjátok finanszírozni a létet?"


lakóautós élet - miből éltek meg? 

Ez az a kérdés, ami a legtöbb kérdezőnek piszkálja a csőrét. Nem csoda! Egyrészt a megtakarításainkból, másrészt internetes vállalkozásokból finanszírozzuk az életet.


Szinte mindenkit csábít ez a végtelen szabadság, de legtöbbjük fennakad a "nincs pénzem" vagy "miből éljek meg?" problémákon.


Eddig még minden kíváncsinak tudtunk ötletet adni arra, hogy ő miből tudja megalapozni, és fenntartani a szabad életet.
 


"Mennyiben változott az életfelfogásotok és Ti magatok?"


lakóautós élet - életváltók 

Mi lassan két évvel ezelőtt lecseréltük az életünket, ÉletVáltók lettünk. Voltak olyan változások, amikkel számoltunk, evidensek voltak, és voltak olyanok is, amikre még álmunkban sem gondoltunk volna. Lehet, hogy a lakóautózás nélkül sosem változtattunk volna rajtuk.


Az nyilvánvaló volt, hogy kisebb térben fogunk élni, mint eddig bármikor. A mostani kb. 15 m²-es élettér ötöde a nizzai lakásunknak, és 26-szor kisebb Péter nyíregyházi házánál…

Azt is tudtuk, hogy a vezetékes víz, gáz, villany, telefon, internet, csatorna “előnyeit” nélkülöznünk kell majd, de az első lakóautóban töltött hetekig valójában fogalmunk sem volt, hogy ez mivel jár majd.

Változott a lakhelyünk, feladtuk a kontrollált kényelmet a szabadságért, lefogytunk kb. 30 kilót (volt miből!), minden nap alakul a világszemléletünk, és rengeteget tanulunk. Annyi jót hozott nekünk a vándorlós lakóautós élet, hogy többek között emiatt sem akarjuk feladni! Változásokról részletesebben itt olvashatsz »
 

"Szüleitek mit szólnak mindehhez, hisz sok mindent Ők hoztak létre?"


lakóautós élet - végtelen szabadság 

Mindketten elég erős függetlenség és szabadság vággyal születtünk. Az önállósodás jelei elég hamar megmutatkoztak mindkettőnknél. Péternek már 18 évesen külön lakása és vállalkozása volt a saját pénzéből. Jómagam 14 éves korom óta élek távol a családi fészektől, és életem több mint 1/4-ében külföldön éltem. Természetesen sokat segít, hogy mindkettőnk nagyobb testvére otthon, valamivel közelebb él, mint mi.


Hálásak vagyunk a szüleinknek mindazért, amit tettek. Becsülettel felneveltek, elindítottak minket az életben. Megtették, ami egy szülő feladata, mit kívánhatnánk még? Nem kell más, csak hogy szeressenek, örüljenek a boldogságunknak, és éljék az életet.
 


"Családtervezés belefér ebbe az életformába?"


Ez is egy gyakori kérdés. 2 évnyi tapasztalattal a hátunk mögött azt mondhatom, hogy igen, belefér. Mi ugyan nem tervezünk gyerekeket, de számtalan példát láttunk erre is út közben.

Pár hónapja egy lakóautós fiatal pár volt a szomszédunk, ők egy pár hónapos babával utaznak. Amíg kicsi a baba, addig majdnem mindegy, hol van, hisz a számára legfontosabbak (szülei, anyatej, puha ágyikó) mind megvannak.

Amikor már nagyobbacskák, akkor már ők is jobban élvezik az utat. A gyerekek alaptermészete a kíváncsiság, így az utazás miatt állandóan változó környezetnél jobbat elképzelni sem lehetne. Igen, ott az iskola kérdése, de erre már kitalálták a magántanulói státuszt.


Hol kívánhatna egy szülő jobb tanítót az életnél, a személyes tapasztalatnál. Ráadásul ezek a gyerekek könnyebben kommunikálnak, csak úgy ragadnak rájuk a nyelvek, és az út végére általában pontosan tudják, mik akarnak lenni. Csak egy példa erre a sok közül az a francia család, akik 2 gyerekkel (Marion 6 éves, Thibault pedig 7 volt az induláskor) indultak 4 éves világ körüli útra (2002-2006). Itt olvashatsz utukról franciául, angolul, vagy akár németül »
Lakóautós élet - francia család világ körüli úton lakóautóval 4 éven át
Lakóautós élet - a Tsagalos család világ körüli úton 2 gyerekkel, lakóautóval, 4 éven át
Lakóautós élet - világ körüli út lakóautóval
Lakóautós élet - a Tsagalos család lakóautója: Fiat 2.8JTD, 22 m2, 7m hosszú, 3m magas és 3500 kg
Lakóautós élet - CC világkörüli ut 4 év
A 4 évig tartó utazásról könyv is készült
     

"Egyébként az én fiam vitorlás hajón gondolja majd a nyugdíjas éveit és mindig ott ahol süt a nap."


Szuper, csak támogatni tudjuk az ötletet. Ez mind szerepel a mi terveink között is. Nem tudom, hány éves a fiad, és mennyi van még neki hátra a nyugdíjig, de ezt üzenjük neki, és mindenki másnak is:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése