2014. április 19., szombat

Húsvét lakóautóban - Húsvéti világkörüli út

húsvét lakóautóban - procession de la sanch perpignan húsvéti körmenetHúsvét lakóautóban - Magyarországon szinte elképzelhetetlen a húsvét tojásfestés, sonka és locsolkodás nélkül. A világ különböző tájain viszont óriás omlettet sütnek, tojásfát állítanak, és nyuszi helyett egy bilby nevű füles hozza a tojásokat. Húsvéti szokások a világ minden tájáról, és persze szó lesz Franciaországról, meg egy katalán hagyományról is.

 

Kezdjük húsvéti világ körüli utunkat egy jó távoli országgal.

Ausztrália - Húsvéti Bilby, nyuszi helyett
húsvét lakóautóban - csoki bilby és csoki koala AusztráliábólBár itthon nehezen tudjuk elképzelni a húsvétot kedvenc tapsifülesünk nélkül, Ausztráliában ennek az aranyos rágcsálónak nagyon rossz híre van. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulakat, mert minden évben jelentős károkat okoznak a kertekben. Ezért még a 70-es években mozgalom indult, hogy a húsvét jelképének egy másik állatot válasszanak. A választás végül a veszélyeztetett bilby-re esett, mely első ránézésre egy rosszul sikerült tapsifüles utánzat. Mostanra sok helyen Ausztráliában a bilby hozza a tojásokat, és boltokban is csoki bilbyk, vagy plüss bilbyk sorakoznak.
Németország - Tojásfa és lángoló szekerek
húsvét lakóautóban - tojásfa Németországból 
Németországban nem csak karácsonykor díszít fát a család. Húsvétkor elterjedt tradíció a húsvéti tojásfa készítése. Ez a hagyomány világszerte egyre elterjedtebb. A csúcstartó egy Saalfeld-i család több, mint 9.000 tojással díszítik. Tavaly 9.800 tojással díszítették a kertben álló fájukat. Luegde-ben pedig húsvétkor lángoló szekereket gurítanak a folyóba, amint besötétedik. Így búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt.
Spanyolország és a nagy haláltánc
húsvét lakóautóban - húsvéti haláltánc SpanyolországbólA spanyolországi Vergesben nagypéntek előtt kezdődik a „Halál tánc”. A helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be, és az utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé éjfélkor kezdődik és majdnem egész éjszaka tart.
Finnország és a boszorkányok
A finnek láthatóan keverik a húsvétot a halloween-nel. A gyerekek húsvétkor ijesztő ruhában, kormos arccal, seprűnyéllel a lábuk között szaladgálnak az utcán.
húsvét lakóautóban - húsvéti boszorkányok Finnországból
Fülöp-szigetek - keresztre feszítés élve
húsvét lakóautóban - élve megfeszítve Fülöp-szigetekA világ egyes részein a végletekig elmennek. A Fülöp-szigeteken például Nagypénteken eljátsszák Krisztus kereszthalálát, egyes önként jelentkezőket még akár kereszthez is szögeznek, hogy jobban átérezzék Jézus értük vállalt kereszthalálát. Nem meglepő, hogy az ottani egyház ehhez a „játékhoz” nem adja beleegyezését.
Korfu, Görögország - repülnek a cserépedények
törött cserép KorfurólHúsvétkor rendezik a hagyományos húsvéti „edénydobálást” a szigeten. Az emberek mindenféle agyag- és cserépedényt hajigálnak ki az ablakukon, fazekak és lábasok törnek ripityára az aszfalton. A népszokás állítólag Velencéből származik, ahol szokás volt az embereknek újévkor ilyen módon megszabadulni régi tárgyaiktól. Mások szerint az edénydobálás a tavaszi, megtisztulási rituálé része: kidobni, megszabadulni mindattól, ami elunt és régi.
Columbia, Guatemala - egy hetes körmenet
Guatemalában a húsvéti körmenet egyhetes fesztivállá nőtte ki magát. Hatalmas szobrokkal vonulnak át a városon, rezesbanda játszik, a dobpergés pedig leginkább a riói karneválra emlékeztet. Ezt a hagyományt spanyol misszionáriusok hozták be Európából az 1700-as években.
húsvét lakóautóban - húsvéti körmenet Kolumbiából

Kolumbiában a nazarénus egyház hívei a Klu-klux klán tagjaira emlékeztető, lila csuklyás köpenyben vonulnak fel, leplükön hatalmas, fehér kereszttel. A lila köztudottan a bűnbánat jelképe, mely a húsvét szerves része.
Katalán húsvéti körmenet - Perpignan, Franciaország
húsvét lakóautóban - procession de la sanch perpignan 2014Kolumbiához hasonlóan a katalán körmenet (procession de la Sanch - ejtsd: proszesszion dö la szans) résztvevői is csuklyás köpenyben vonulnak végig a városon. Ez a hagyomány több évszázadra nyúlik vissza (az elsőt 1460-ben tartották), amikor ilyen öltözetben kísérték a halálra ítélteket utolsó útjukra. Mivel mindenki - kísérők és elítéltek - ugyanúgy nézett ki, nem lehetett tudni, ki a bűnös, és elkerülhető volt a rabok bántalmazása a kíváncsiskodók által.
A körmenet Krisztus passióját szimbolizálja, a résztvevők egyenként 30-50 kg súlyt visznek az órákon át tartó menetelés során.
húsvét lakóautóban - paques procession de la sanch perpignan 2014 
Ez a hagyomány mágnesként vonzza a turistákat, a Perpignan-i (ejtsd: perpinyani) szállodaszobák 90%-a már jó előre elkelt.

Úton Spanyolország felé - katalán földön című bejegyzésünkben olvashatsz bővebben Perpignan-ról, és a katalánokról.
 
Óriás omlettek és húsvéti harang Franciaországban
húsvét lakóautóban - húsvéti harang FranciaországbólA nyuszinak Franciaországban sincs sok dolga húsvétkor. A hagyomány szerint itt a tojások a harangokból pottyannak ki. Franciaországban a legtöbb templomra nagycsütörtöktől kezdve csönd borul, egészen húsvét reggeléig, amikor megszólal az összes harang. A csönd ideje alatt, a hagyomány szerint a harangok Rómába vándorolnak, és amikor megszólalnak tojásokat szórnak szét.
Indul a tojásvadászat!
Az igazi élvezői a húsvétnak persze itt is a gyerekek (no, meg a csokigyárak!). Itt nem kell locsolkodni a csokitojásokért, csak meg kell keresni azokat a fűben, ahová a harangokból esnek. Húsvét reggelén indul a chasse aux oeufs (ejtsd: sász oző), azaz tojásvadászat, ami nélkül elképzelhetetlen Franciaországban ez az ünnep.
húsvét lakóautóban - húsvéti tojásvadászat
 
Mit esznek a franciák húsvétkor?
A tradicionális húsvéti étel a bárány, sertés és valamilyen tojásétel. A bárányt fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik vagy esetleg pástétomnak csinálják meg, akárcsak a sertést. A recept nem túl bonyolult, és nem igényel túl nagy előkészületeket sem.
Így készül a sült báránycomb (gigot d'agneau - ejtsd: zsigo danyó)
húsvét lakóautóban - gigot d'agneau sült báránycomb 

Hozzávalók (4 személyre): 2 kg báránycomb 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 10 dkg húsos szalonna 1,5 dl olívaolaj 4 dl száraz fehérbor rozmaring

Elkészítés: A báránycombot letisztítjuk, a lábszárcsontot levágjuk, és a húst éles késsel beirdaljuk. Két ág rozmaring leveleit a fokhagymával és az apróra vágott szalonnával pépesítjük. A masszát sózzuk, borsozzuk, és alaposan bedörzsöljük vele a báránycombot. A vöröshagymát feldaraboljuk, olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, és erre helyezzük a húst. A combot is meglocsoljuk olívaolajjal, és 230°C fokon 15 percig sütjük. Ezután meglocsoljuk 2-3 dl borral, öntünk alá kevés vizet, és 180°C fokon 1,5-2 óra alatt megsütjük. Ha a pecsenyelé kezdene odaégni a sütőben, öntsünk rá kevés vizet. A kész bárányt tálalóedényre helyezzük, meglocsoljuk a szafttal, és szeletelés előtt 10 percet pihentetjük.


Hozzánk hasonlóan a franciák is készítenek sonkát: fehérborban főzik meg petrezselyemmel, tárkonnyal, és turbolyával.

húsvét lakóautóban - haux omelette de paquesA tojásétel vidékenként változik, lehet kemény tojás, omlett, bundáskenyér… Haux városában például húsvét hétfőn több mint 50.000 tojásból készítenek egy óriási rántottát és 1.000 embert látnak vendégül ebédre, a város főterén. A tojások száma évről-évre nő.
Húsvéti világkörüli utunk végén
KELLEMES HÚSVÉTOT, SOK LOCSOLKODÓT, ÉS MÉG TÖBB PIROS TOJÁST KÍVÁNUNK!
húsvét lakóautóban - húsvéti piros tojás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése