Húsvét lakóautóban - Magyarországon szinte elképzelhetetlen a húsvét tojásfestés, sonka és locsolkodás nélkül. A világ különböző tájain viszont óriás omlettet sütnek, tojásfát állítanak, és nyuszi helyett egy bilby nevű füles hozza a tojásokat. Húsvéti szokások a világ minden tájáról, és persze szó lesz Franciaországról, meg egy katalán hagyományról is.
Kezdjük húsvéti világ körüli utunkat egy jó távoli országgal.
Ausztrália - Húsvéti Bilby, nyuszi helyett

Németország - Tojásfa és lángoló szekerek

Spanyolország és a nagy haláltánc

Finnország és a boszorkányok
A finnek láthatóan keverik a húsvétot a halloween-nel. A gyerekek húsvétkor ijesztő ruhában, kormos arccal, seprűnyéllel a lábuk között szaladgálnak az utcán.

Fülöp-szigetek - keresztre feszítés élve

Korfu, Görögország - repülnek a cserépedények

Columbia, Guatemala - egy hetes körmenet
Guatemalában a húsvéti körmenet egyhetes fesztivállá nőtte ki magát. Hatalmas szobrokkal vonulnak át a városon, rezesbanda játszik, a dobpergés pedig leginkább a riói karneválra emlékeztet. Ezt a hagyományt spanyol misszionáriusok hozták be Európából az 1700-as években.

Kolumbiában a nazarénus egyház hívei a Klu-klux klán tagjaira emlékeztető, lila csuklyás köpenyben vonulnak fel, leplükön hatalmas, fehér kereszttel. A lila köztudottan a bűnbánat jelképe, mely a húsvét szerves része.
Katalán húsvéti körmenet - Perpignan, Franciaország

A körmenet Krisztus passióját szimbolizálja, a résztvevők egyenként 30-50 kg súlyt visznek az órákon át tartó menetelés során.

Ez a hagyomány mágnesként vonzza a turistákat, a Perpignan-i (ejtsd: perpinyani) szállodaszobák 90%-a már jó előre elkelt.
Úton Spanyolország felé - katalán földön című bejegyzésünkben olvashatsz bővebben Perpignan-ról, és a katalánokról.
Óriás omlettek és húsvéti harang Franciaországban

Indul a tojásvadászat!
Az igazi élvezői a húsvétnak persze itt is a gyerekek (no, meg a csokigyárak!). Itt nem kell locsolkodni a csokitojásokért, csak meg kell keresni azokat a fűben, ahová a harangokból esnek. Húsvét reggelén indul a chasse aux oeufs (ejtsd: sász oző), azaz tojásvadászat, ami nélkül elképzelhetetlen Franciaországban ez az ünnep.

Mit esznek a franciák húsvétkor?
A tradicionális húsvéti étel a bárány, sertés és valamilyen tojásétel. A bárányt fokhagymával, fűszerekkel pácolva sütik vagy esetleg pástétomnak csinálják meg, akárcsak a sertést. A recept nem túl bonyolult, és nem igényel túl nagy előkészületeket sem.
Így készül a sült báránycomb (gigot d'agneau - ejtsd: zsigo danyó)

Hozzávalók (4 személyre): 2 kg báránycomb 1 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 10 dkg húsos szalonna 1,5 dl olívaolaj 4 dl száraz fehérbor rozmaring
Elkészítés: A báránycombot letisztítjuk, a lábszárcsontot levágjuk, és a húst éles késsel beirdaljuk. Két ág rozmaring leveleit a fokhagymával és az apróra vágott szalonnával pépesítjük. A masszát sózzuk, borsozzuk, és alaposan bedörzsöljük vele a báránycombot. A vöröshagymát feldaraboljuk, olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, és erre helyezzük a húst. A combot is meglocsoljuk olívaolajjal, és 230°C fokon 15 percig sütjük. Ezután meglocsoljuk 2-3 dl borral, öntünk alá kevés vizet, és 180°C fokon 1,5-2 óra alatt megsütjük. Ha a pecsenyelé kezdene odaégni a sütőben, öntsünk rá kevés vizet. A kész bárányt tálalóedényre helyezzük, meglocsoljuk a szafttal, és szeletelés előtt 10 percet pihentetjük.
Hozzánk hasonlóan a franciák is készítenek sonkát: fehérborban főzik meg petrezselyemmel, tárkonnyal, és turbolyával.

Húsvéti világkörüli utunk végén
KELLEMES HÚSVÉTOT, SOK LOCSOLKODÓT, ÉS MÉG TÖBB PIROS TOJÁST KÍVÁNUNK!

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése