2013. december 26., csütörtök

Kiskarácsony, nagy karácsony - lakóautóban!


Sokan kérdeztétek, milyen a karácsony egy lakóautóban, áram, sütő, nagy hűtő... nélkül, kicsi helyen.


Mivel mi már 1,5 éve élünk lakóautóban (2012. nyara óta), ez volt a második lakó-karácsonyunk, így akár már rutinosnak lehetne hívni minket.


Itt egy kis képes beszámoló! Semmi sem lehetetlen :)


Néhány nappal karácsony előtt nagy-nagy nyugalom szállt meg minket, Sok minden letisztult az elmúlt hetekben, hónapokban az életünk több területén. Minden feszültség elszállt, még az is, amiről azt sem tudtuk, hogy ott volt :))

Nagy békében, és jó kedvvel készültünk a karácsonyra. Újraolvastuk, mi mindent vittünk véghez 2013-ban: minden hónapban összeírjuk a termékeinket, tapasztalatainkat, ötleteinket, és listát vezetünk a megismert emberekről is. Hát, egy valamit el lehet mondani rólunk! Idén sem tétlenkedtünk, unatkoztunk :))

Aztán jött az egyik legnagyobb "feladat": összeírtuk, hogy mi legyen a karácsonyi menü! Annyi minden került a listába, hogy kihirdettük, nálunk már december 20-tól ünnep van egészen jan. 6-ig!

Már karácsony előtt ünnepi étkeket készítettünk, mert hát karácsonykor is csak egy gyomra van az embernek, a miénk pedig igencsak összeszűkült a megváltozott étrend miatt (2013-ban ketten együtt fogytunk kb. 20-25 kilót, persze Péteré az érdem, ő vitte el a pálmát ebben a "versenyben").

Ami az időjárást illeti, itt tiszta tavasz volt, van, és reméljük, hogy lesz is! Nap közben nem ritka a 18-22 fok, lehet sütkérezni a napon egy jó kávé mellett! Túl sok karácsonyi hangulat nincs, főleg nappal, de aztán ahogy besötétedik, és kigyulladnak a karácsonyi fények, sikerül a varázslat.


Karácsonyi vásár Perpignan-ban














A bódékban mindenféle csecsebecse, finomság és ajándékötlet!


...aztán besötétedik, és kigyúlnak a fények! Így már egészen karácsonyos :)



Mivel ennyire szép, napsütéses, és meleg az idő, több tonnányi hóspray kell, hogy téli tájat lehessen varázsolni a tengerpartra...



Canet Plage - tengerpart pár nappal karácsony előtt

Canet Plage - parti sétány pálmafákkal: hogy lesz ebből karácsonyi feeling???




A hóspray megtette hatását: tengerparti hóember

Jegesmedve, iglu... mi kellhet még a téli hangulathoz
















A lakóautót is feldíszítettük papírból készült hópelyhekkel, mézeskalács karikákkal... Nincs sok helyünk, ezért előnyben részesítjük az egyszer használatos, több funkciós (értsd alatta: EHETŐ!) díszeket.


Kevés eszközzel, sok leleménnyel készültek a díszek:
hópehely papírból
















Nincs sütő, hogy lesz így mézeskalács? Hát serpenyőben!

Nekünk is van karifánk! Egyben megtanultunk egy új technikát, a filigránozást.


...aztán mi is díszbe öltöztünk, és jöhetett a karácsonyi vacsora: húsleves gazdagon, rántott tintahal karikák krumplipürével, saláták, a végére pedig fekete erdő torta, sok-sok tejszínhabbal :)

A Jézuskától mamuszt kértünk ajándékba, és ezeket büszkén viseljük azóta is! Hozott egy solar panelt is, de az nem fért be a nemlétező karifa alá!


"Egyszerű" karácsonyi ebéd: kacsamáj pástétom, kenyérben sült pástétom, sajtok, majonézes krumplisaláta, és egy új íz: a humusz


Készül a karácsonyi vacsora!




















Karácsonyi asztal: a húsleves már ott figyel az asztalon! Háttérben az asztali cserépkályhák.


Tálalva! Együnk már végre....























...húsleves után velős pirítós, zöldségek... Mi már itt jól laktunk!



Mi szem-szájnak ingere... Tintahal karikák rántva, krumplipüré, svéd gombasaláta, kaszinó tojás, majonézes kukoricasaláta.... És ez mind a lakóautós konyhában készült!



Kár, hogy nem illatosak a fotók! Ínycsiklandó!














Az összes kedvencem egy tányéron. Jó étvágyat!








Hab a tortán: fekete erdő torta, természetesen ez is házilag készült!




Másnap (dec. 25.) "túléltük a nagy zabálást" kávé a tengerparton barátokkal, aztán jöhetett a jól megérdemelt délutáni ejtőzés (rém fárasztó ennyit enni!).

Szilvi és Sylvain... Ők hajnal 2-re értek haza a nagy családi vacsorából

Elég egy pulcsi is, de a napszemüveg kötelező elem!

Szilvi, Louis és Patrick - jut egy kis házi karácsonyi süti is a kávéhoz!


Ezzel vége is lett a karácsonynak, Franciaországban ugyanis csak a 25. piros betűs, 26-án már irány a munka... Persze a többség itt is igyekszik szabit kivenni, és bejárni a rokonságot, kirándulni, lazítani egy kicsit szilveszter előtt.

Mi 2014. tervezgetésével, célok kitűzésével, elsajátítandó ügyességek listájának készítésével múlatjuk majd 2013. utolsó napjait, de előtte még jelentkezünk!



BOLDOGSÁGOS ÜNNEPEKET, ÉS SOK-SOK ÉLMÉNYT MINDENKINEK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése