2013. március 20., szerda

"Marseille - bárhová, csak oda ne!"



A fent idézet felkiáltás francia ismerőseim 100%-ának hagyta el a száját, mikor megemlítettem, hogy vigyenek el Marseille-be (ejtsd: márszej). Erre a legelső alkalommal 16 éves koromban került sor, amikor 1 hónapig Nizzában nyaraltam egy francia családnál. azt mondták, bármit kérhetek, de Marseille-be nem visznek el, mert nagyon veszélyes, és nincs is mit látni.

El kellett telnie közel 25 évnek (még leírni is szörnyű, hát még belegondolni!), hogy eljussak Marseille-be. Még a nizzai évek alatt egyszer fogtuk magunkat Péterrel, autóba ültünk, és "egy életem, egy halálom" alapon elindultunk Marseille felé. Bár ekkor csak egy napot turistáskodtunk a városban, és szembesültünk a sok-sok arab bevándorló kérdésével, de alapvetően nagyon kellemesen éreztük magunkat. Semmi olyan nem történt, ami indokolhatta volna a 25 éves várakozási időt...

2013-ban Marseille-Provence a Kultúra Európai Fővárosa. Megérkezésünk erre a területre egybe esett a marseille-i megnyitó ünnepségekkel, megtervezni se lehetett volna jobban.

Marseille es Provence - A kultúra európai fővárosa 2013-ban


2012-ben már végig jártuk a főbb nevezetességeket a városnéző kisvonattal. Akkor csak egy napunk volt átérezni a város hangulatát. Első benyomásunk az volt, hogy elég kevés echte francia arc jön velünk szembe, annál több viszont az arab. Kezdtük sejteni, mi az a probléma, ami okozza a város rossz hírét…
2012 decemberében azonban voltunk Marokkóban, ahol kaptunk egy másik nézőpontot az arab világról, kultúráról. Ezzel a friss szemmel térünk vissza Marseille-be 2013 januárjában.

Marseille
Marseille hafen.jpg
Kikötő Marseille-ben
Marseille címere
Marseille címere
Marseille zászlaja
Marseille zászlaja
Közigazgatás
Ország  Franciaország
Régió Provence-Alpes-Côte d’Azur
Megye Bouches-du-Rhône
Irányítószám 13001-13016 (kerületenként változik)
Népesség
Teljes népesség 850 726 fő (2010) +/-
Földrajzi adatok
Tengerszint feletti magasság 12 m
Terület 240,62 km²
Elhelyezkedése
Marseille  (Franciaország)
Marseille
Marseille
Pozíció Franciaország térképén
Koordináták: é. sz. 43° 17′ 51″, k. h. 05° 22′ 37″
é. sz. 43° 17′ 51″, k. h. 05° 22′ 37″
Marseille weboldala



Gyere, sétálj egyet velünk a városban!

Marseille - Vieux port (régi kikötő) és a Notre Dame de la Garde templom a háttérben



If vára (Château d'If) - rendszeres hajójárattal könnyen megközelíthető a régi kikötőből


A bizánci stílusban épült, XIX. századi impozáns méretű Sainte-Marie-Majeure katedrális - Marseille



Hôtel de Ville (ejtsd: otel dö vill - Városháza) - Marseille


Az egyik kedvencünk: Vallon des Auffs (ejtsd: vallon de of) - régi kis kikötő egy völgyben, tele halászcsónakokkal, éttermekkel. Többek között ezért is szeretjük robogóval bejárni a várost, hogy ráakadjunk az ilyen gyöngyszemekre.


A Vieux Port (régi kikötő) bejárata erődítménnyel



Egy hatalmas park ad otthont ennek az épületnek - Le Pharo (ejtsd: lö faro)


Marseille - belváros


Palais Longchamps (ejtsd: pale lonsam)


Ez is Marseille - plages (ejtsd: plazs - strandok)


 
... és persze ez is Marseille: Olympique Marseille - a helyi focicsapat, degeszre tölti a stadiont


Látogatásunk itt sem korlátozódott a turista látványosságokra. Felkutatunk egy úgy nevezett közösségi kertet (angolul: community garden – ejtsd: komjuniti garden; franciául: jardin collectif – ejtsd: zsárden kolektif). Szerencsénkre épp jött egy „közösségi kertes” hölgy, aki után becsosszantunk az egyébként zárt kertbe. Minden tagnak saját kulcsa van a kapuhoz, amit rendre zárnak is.

Meginterjúvoljuk a hölgyet, aki nagy lelkesen megmutatja a kertjét, aztán bebarangoljuk a területet. A koncepció a régi otthoni hobbikertekre hasonlít.

France marseille les jardins ouvriers a marseille p1310057
Közösségi kert látképe - Marseille, Aygalade


Egy szövetség kezeli a földterületet. Amennyiben valaki szeretne „földtulajdonos” lenni, fel kell iratkoznia egy várólistára. A várakozási idő akár 1-2 év is lehet. Utána a felszabadult földterületet megkapja a lista élén álló személy, évi kb. 200€-nyi hozzájárulás fejében. Áram nincs, a vizet a kert mentén húzódó csatorna biztosítja. Mindenki azt termel, amit csak akar a „földjén”, ebbe nem szól bele senki. A területet a fiatalabb generációk örökölhetik. Az egyetlen tiltás: nem lehet az éjszakát kint tölteni.

Így néz ki a kert szezonban


Sajnos a vizuális élményt egy kicsit rontja az összevisszaság. Vannak szépen művelt kertek, de a közös területek már kevésbé gondozottak. Az pedig, hogy minden telken különféle kajibák vannak, tovább rontja az összképet.

Parcellák és kajibák - Közösségi kert, Marseille


Marseille-ben is elkirándultunk a Les Calanques-hoz (ejtsd: lé kálank). Itt készültek első informatív videofelvételeink.

Les Calanques - ilyen fentről


A helyi egyetemvárosból indul számos túraútvonal a sziklás partokhoz, ahonnan remek kilátás nyílik a partszakaszra. Mi kifogunk egy újabb Mistral-os szeles napot. A kilátóban olyan erősen fúj a szél, hogy komolyan kell kapaszkodni a korlátba.

Erősen kell kapaszkodni a korlátba, nehogy levigyen a szél!


Összességében az eddigi egyik legszebb emlékünk a Marseille-ben töltött néhány nap. Semmilyen atrocitás nem ért bennünket, nem volt kellemetlen élményünk, pedig bebarangoltuk az egész várost. A robogónknak sem esett semmi baja, holott hosszú órákra magára hagytuk különféle parkolókban.


Best of Marseille – ami nekünk a legjobban tetszett:

-         3 pizza = 10 euró: a place Noailles-on van egy remek, és olcsó piac. Kicsit beljebb merészkedve találod az arab árusokat, bazárokat. Itt kaphatsz 3 sajtos vagy szardellás pizzát mindössze 10 euróért. Általában ezért az összegért egy pizzát tudsz venni. Vehetsz negyed és fél pizzát is, ezt összetekerik, és eheted mint egy szendvicset.
Piac - place Noailles


-         1 eurós kávé: több bár és kávézó is táblán hirdeti ezt az ajánlatot, ez átlagosan 40-50 eurocenttel olcsóbb a megszokottnál.

-         Közösségi kertek
-         Vallons des Auffs
-         Vieux port – evezősökkel

Ami nem tetszett:
-         panelházak a belváros kellős közepén
-         elarabosodott negyedek – leromló közbiztonság


Gyere és járd végig velünk a tengerpartot La Ciotat-tól Mrtigues-ig itt: Les Calanques

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése