Új év - új élet!
Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogy:
- Milyen volt az első "önálló" állomáshelyet megtalálni?
- Hogyan végeztünk el egy intenzív online marketing-értékesítési tanfolyamot állandó internet kapcsolat nélkül?
- Milyen egy algafarm vagy épp hogyan "termesztik" a franciák egyik nagy kedvencét, a csigát?
Indulás Saint-Rapahel-ből: 2013. január 3.
Érkezés Hyères Les Palmiers-ba: 2013. január 3.
Távolság: 80 km
Autópálya díjak: 0 euró
Tengerparti apartman - elsőre!
A Saint-Raphael-ben töltött karácsony és szilveszter után továbbindulunk Hyères (ejtsd: hier) és Toulon (ejtsd: tulon) felé. nagy az izgalom, mert eddig még olyan helyeken álltunk meg, amiket ismertünk, és biztonságban tudtuk a lakóautót. Ez az első alkalom, hogy indulás előtt a térképen próbálunk meg belőni egy hosszabb állomásozásra is alkalmas helyet.
HyèresLes Palmiers-t (ejtsd: hier lé pálmié) szemeljük ki erre a célra, és nem csalódunk! Guruló garzonunkat a tengerparton parkoljuk le alig pár méterre a víztől. Olyannyira, hogy Iorek első kerekei a homokban állnak. Reggel gyönyörű a kilátás fogad, a parton végezzük majd a testedzést, és este a hullámok hangja ringat álomba.
 |
Iorek és büszke gazdája az első önálló állomáshelyen - nem is rossz így elsőre! |
 |
Apartman tengerre nyíló kilátással |
Már tudjuk, hol töltjük az éjszakát, így elindulunk felderíteni a környéket csak úgy gyalogosan, végig a tengerparton. Ekkor derül ki, hogy egy kisebb katonai reptér van a közelben, és épp a francia hadsereg magán területén lépdelünk... Bátraké a szerencse!
Hamar ráakadunk a kis kikötőre, és a kávézóra, ahol megjutalmazzuk magunkat az aznapi "hőstettért".
Másnap
Hyères-en a sor. Nem csupán a várost nézzük meg, de találnunk kell egy, illetve több olyan helyet is, ahol van megfelelő sávszélességű internet kapcsolat, és nagyjából az egész napot eltölthetjük. Néhány nap múlva ugyanis kezdődik a marketing-értékesítés témájú online akadémia, amire még 2012-ben iratkoztunk fel. Végül 3 alternatíva is van: egy söröző free wifivel, a McDonalds (nem jött be, túl hangos a zene, és a kamaszok), valamint a Turisztikai Hivatal.
 |
Hyères óváros I. |
 |
Hyères óváros II. |
 |
Hyères óváros III. |
 |
Hyères óváros - Péter kedvenc hentesboltja |
 |
"A" hentesbolt - bár húst már csak ritkán eszünk, azért ami jól néz ki, az jól néz ki. |
Mivel még csak január eleje van, és tart az iskolai szünet, érződik a városon a karácsony szelleme. Különböző programokkal próbálják lekötni a kicsiket és nagyokat.
 |
Hyères - karácsonyi vásár |
 |
Hyeres - jégpálya |
 |
Pónilovaglás az óvárosban |
És a mi ABSZOLÚT KEDVENCÜNK: artistaképző gyerekeknek. Annyira megtetszett az ötlet, hogy még mi is kedvet kaptunk hozzá. Sajnos, felnőtt kurzus nem indult...
 |
Egy igloo-hoz hasonló sátorban próbálhatják ki a gyerekek milyen a trapézon csüngeni, óriás labdán egyensúlyozni, vagy épp kötéltáncolni. |
 |
Kis artista jelöltek |
 |
Trapéz gyakorlat - lentről egyszerűbbnek tűnt... |
Felgyalogolunk a Hyeres-i várba is, kis bushcraft (ejtsd: buskraft - túlélés erdőben) előzetes gyanánt. Megéri felkapaszkodni, nagyon szép a kilátás:
 |
Hyeres - látkép a várból |
Néhány nap múlva költöznünk kell, mert az éttermet, ami mellett parkolunk, felújítják. Néhány kilométerrel arrébb megtaláljuk újabb helyünket Hyeres La Plage-ban. Itt sem kell lemondanunk a tengerpart látványáról.
A változás mindig hoz valami újat, meglepetést. Amíg itt állomásozunk, újabb ismeretséget kötünk. Jean-Marie (ejtsd: zsanmári) egy friss nyugdíjas fogorvos, aki új hobbijának, a stand up paddle-nek (ejtsd: sztend ap pedl - szörfdeszkán állva evezés) hódol minden nap. Szóba elegyedünk, már ismerősként üdvözöljük egymást. Kiderül róla, hogy nagy hajós ember, ezért sokat faggatjuk élményeiről, tapasztalatairól. Ő pedig kívül-belül megnézi magának lakóautónkat, és ellátjuk tanácsokkal, hogy milyet vegyen magának.
 |
Stand up paddle a gyakorlatban. Néhány órás gyakorlással az alapok elsajátíthatóak. Az első 2-3 alkalommal persze többet vagy a vízben, mint a deszkán. Na, ilyenkor kell kitartani még egy kicsit. |
 |
Jean-Marie edzés után egy forró, lakóautós kávéval a kézben |
Nem messze innen van egy remek bolhapiac, ahol a "kincseken" kívül rendkívül olcsón lehet zöldség-gyümölcsöt beszerezni.
Bár még csak január eleje van, tavaszi idő kényeztet minket. Ezt kihasználva teszünk több motoros túrát is:
- Giens félsziget (ejtsd: zsian) tengerparti piknikkel egybekötve
 |
Giens félsziget |
 |
A kabát felesleges, de egy napszemüveg jól jönne! |
- La Seyne-sur-Mer / Six-Fours-les-Plages / Sanary-sur-Mer kör:
 |
La Seyne-sur-Mer (ejtsd: la szejnszürmer) |
 |
Kagylótelep - La Seyne-sur-Mer |
 |
Six-Fours-les-Plages (ejtsd: szifurlépázs) - kikötő |
 |
Sanary-sur-Mer (ejtsd: szanariszürmer) |
Ebben az időszakban kiég a robogó országúti világítása. Betérünk egy Aprilia szakszervizbe, ahol hosszú perceket vesz igénybe, mire kitalálják, milyen típusú égő való bele (miután beszerezzük, természetesen kiderül, hogy nem jót adtak meg...).
Az égőcsere ára égőstül, munkadíjastul több mint 100 euróra rúg, ezért úgy döntünk, hogy veszünk egy égőt, és kicseréljük magunk. Mivel azonban ehhez a művelethez speciális csavarhúzók kellenek, ez még várat magára.
Irány Toulon!
Hyères-ből csak néhány kilométer Toulon (ejtsd: tulon).
Toulon |

Toulon-i Operaház, Mayol Stadion, Toulon - látképvu, Place de la liberté (Szabadság tér), Mourillon - strandok, Mont Faron - libegő et Saint-Louis erődítmény |
Kellemes sétát teszünk az óvárosban, majd a „régi”
kikötőben.
Ami viszont már itt szembetűnő, hogy nem csupán yacht-, és
halászhajó kikötő van, de nagy tengerészeti is repülőgép anyahajókkal. Sajnos
ez a civilek elől elzárt terület, de élelmes vállalkozók szerveznek erre a
területre is sétahajózást. Érezhetően átlépünk a szabadidős hajózásból a
tengerészet területére.
 |
Toulon-i csendélet - hadihajókkal |
--» photos + képaláírások
Hazafelé beugrunk az IKEA-ba is, és megajándékozzuk Iorek-et
egy új lábtörlővel. Az olasz határtól indulva Toulon-ban van az első áruháza ennek a
svéd láncnak.
Még a Toulon-i Turisztikai Hivatalban (franciául: Office du
Tourisme – ejtsd: ofisz dü turizm) tájékozódunk a régióban meglátogatható
farmok felől. Ezzel a kérdéssel még gyakran meglepjünk majd a hivatal
munkatársait. Egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy egy turista másra is
kíváncsi lehet, mint a múzeumok és műemlékek.
A Turisztikai Hivatal munkatársa próbál segíteni nekünk,
utánanéz a dolognak, s végül rálel egy algafarmra.
Algák
Mint kiderül, ez a farm adja a francia algatermelés
legjavát. Két generáció viszi az algafarmot. A szülők indították be a
tevékenységet. Korábban rózsákkal voltak teli az üvegházaik, de a vágott
virágnak kezdett leáldozni, így szükség volt a profilváltásra. Ma már a
fiatalok is a vállalkozásban dolgoznak. Az egészet ők négyen viszik.
 |
Hárman a négyből |
A spirulina (Arthrospira Platensis) egy édesvizi mikroalga, mely a kék algák családjába tartozik. Jelenlegi nevét spirális lakjának köszönheti.
A spirulina az egyik legteljesebb és leggazdagabb élelmiszer, az emberi szervezet megfelelő működéséhez szükséges tápanyagok kiváló szintézise:
- 60% fehérje
- szinte minden vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, E és K)
- alapvető zsírsavak (omega 6)
- ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium
- nyomelemek: króm, vas, réz, magnézium, szelén, cink
- pigmentek, mint pl. klorofil
- szénhidrátok és zsírok
A felsorolt tápanyagoknak köszönhetően a spirulinanák vírusölő, fájdalomcsillapító, antioxidáns és antiallergén hatásai vannak.
Bár jelenleg nincs szezonja az algatermesztésnek, a lelkes
örökös hosszan mesél, és mindent bemutat töviről hegyire. A látogatás végén
kapunk egy kis kóstolót is a „zöld arany”-ból.
 |
Algatenyészet medencében |
Az algatenyésztés fázisai:
 |
A szűrés után... |
 |
... egy ilyen masszát kapunk |
 |
Ezt követi a lecsepegtetés |
 |
Így egy gyurma szerű masszát kapunk |
 |
Aztán a "gyurmából" spagettiket nyomunk... |
 |
... amiket aztán kiszárítunk |
 |
Már csak össze kell tördelni.... |
 |
...éééés, kész! Igy néz ki a végtermék. |
Sok tudással, és egy csigafarm címével gazdagabban indulunk
tovább.
Hogyan „termesztik” a csigát, a franciák egyik ínyenc
ételét?
 |
Bébi csigából kulináris ínyencség |
Elrobogunk a kapott címre, hogy felderítsük a csigák titkos
életét. Sajnos itt is bőven a szezon előtt érkezünk (csak tavasszal kerülnek ki
a bébi csigák), így nem sokat látunk a folyamatból.
 |
Csigafarm |
A csigák zöld növényeket (pl. lóhere), és egy speciális élelmet (kalciummal dúsított gabonaliszt keverék) esznek.
 |
Csigaetetés |
Ez szintén családi vállalkozás. A csigatenyésztésnél nem
állnak meg, különféle formában fel is dolgozzák a „termést”.
 |
Csiga - konyhakészen |
 |
Csigabefőtt |
Két kellemes és tartalmas hét után Hyères-Toulon indulunk
tovább. Következő célállomásunk Marseille. Mivel annyi rosszat hallottunk már
Franciaország második legnagyobb városáról, úgy döntünk, hogy 20-30
kilométerrel előtte keresünk állomáshelyet magunknak. Így esik a választásunk
La Ciotat-ra.
Milyen, amikor 70-80 km/órás szél fúj napokon keresztül?
Mennyire veszélyes végül is Marseille?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése