2014. július 25., péntek

Bikaviadal bikafuttatás

bikaviadal bikafuttatás - Feria de Céret 2014
Bikafuttatás - Céret, Dél-Franciaország

Bikaviadal bikafuttatás - spanyol hangulat. Ha így nyáron csak úgy becsöppensz Perpignan és környékére, nehezen döntöd el, melyik országban vagy. Bikaviadal bikafuttatás, spanyol dallamok és táncok, spanyol ételek... Alig 30 km-re a spanyol határtól, de még francia területen hamisítatlan spanyol hangulat fogad >>

 

Ez a szombat is a szokásoshoz hasonlóan indult. Kellemes reggeli ébresztő után berobogóztunk a tengerparti piacra egy kis zöldség-gyümölcs beszerzésre.
bikaviadal bikafuttatás - piac, Canet Plage
Canet-ban szezonban a hét minden napján van piac


Aztán hirtelen ötlettől vezérelve nem a megszokott kávézónkba tértünk be, hogy sort kerítsünk a reggeli kávézásra, hanem a szomszéd településen Saint-Cyprien-ben (ejtsd: szensziprien).

bikaviadal bikafuttatás - Saint-Cyprien kikötő
Saint-Cyprien, Európa 3. legnagyobb marinája a havas Canigou-val (2.784m) a háttérben


Összekötöttük a kellemes a hasznossal, és a reggeli kávé és újságolvasás után megnéztünk egy eladó lakóautót, amit egyik barátunk nézett ki az interneten, és megkért minket, hogy nézzük meg élőben is. Még a kávézóban kapunk egy kis térképet, ennek segítségével pár perc múlva már a lakóautót fotózzuk körbe.

 

Le Perthus

Innen dél felé vesszük az irányt. Következő állomásunk Le Perthus (ejtsd: löpertüsz), az utolsó település a francia-spanyol határ előtt. Ez a város attól furcsa, hogy a főút jobb oldala francia, de a bal az már spanyol! Le Perthus-ről és más furcsa helyekről itt olvashatsz >>

Hamisítatlan spanyol hangulat uralkodik a kávézókban, spanyol szót hallani mindenfelé, és az árak is alacsonyabbak, mint Franciaországban (ez főként az alkoholra, dohányra és az éttermekre igaz).

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, kávézó
Snack Rapidos - a kedvenc kávézónk Le Perthus-ben


Egy másik furcsasága Le Perthus-nek, hogy itt a spanyol törvények értelmében legálisan szerezhetsz be cannabis (marihuána) magot (bár elültetni viszont tilos...). Ha azonban a bal oldalon szabályosan megvásárolt magoddal átsétálsz az utca jobb (azaz francia) oldalára, akkor máris törvényt sértesz, Franciaországban ugyanis tilos a magbirtoklás!

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, cannabis
Le Perthus - cannabis bolt, csak lazán...


Jó tanács! Amennyiben nem szeretnél rossz emlékeket magadnak, Le Perthus-t (és a Spanyolországba történő átkelést) érdemes kihagyni szombat-vasárnap és esős napokon, mert akkor a turisták nagy része ezt a bevásárlós programot választja a meghiúsult strandolás helyett. Ez viszont több órás várakozásra, és araszolásra kárhoztathat!

bikaviadal bikafuttatás - Le Perthus, buffet libre
Le Perthus - a "kihagyhatatlan" ajánlatok tárháza


Bikaviadal bikafuttatás - Céret

bikaviadal bikafuttatás - Céret 2014Le Perthus után irány Céret (ejtsd: szére), ahol 3 napos feriát tartanak. Eszem-iszom a bodegákban, zene- és tánckarok minden sarkon, bikaviadal bikafuttatás és lovasbemutató vannak a programon.
Még sosem voltunk ehhez hasonló programon, így kezdetben csak sodródunk a tömeggel egyik együttestől a másikig. 

bikaviadal bikafuttatás - Feria de Céret 2014 hangulat

Itt egy kis videós ízelítő a spanyol hangulatból:



Aztán fémrácsok mögé kezdik terelni a nagyérdeműt. Nemsokára itt a bikafuttatás ideje!
bikaviadal bikafuttatás - lovaké az egyik főszerep
Nemsokára miénk a főszerep! ...de addig pihenés, nyergelés és egy kis patafestés


Próbálunk mi is helyezkedni, de mivel nem ismerjük a bikafuttatás menetét, ezért nem tudjuk, hol vannak a jó helyek. Végül kiderül, hogy sikerült pont a "boxutcában" megállni, így az egész bikafuttatás egy karnyújtásnyira zajlik tőlünk. Az is megesik, hogy nekünk kell az utolsó pillanatban hátraugrani, mert pont a lábunk előtt teperik le az egyik bikát.

A bikafuttatást egy lovasbemutató előzi meg, aztán kerül sor a bikafuttatás gyerekverziójára (encierro des enfants), ahol az élő bikát bábúval helyettesítik. Ennek a szarva között vannak kokárdák, ezekre "vadásznak" a gyerekek.

Mi az a bikafuttatás?

 

Jogos a kérdés! Mi se tudtuk a választ, amíg élőben meg nem tapasztaltuk az eseményeket. A bikafuttatás lényege, hogy bikákat engednek szabadon a város utcáin, akiket önként jelentkező amatőrök kergetnek, terelnek, legyűrnek, meglovagolnak, így téve próbára magukat, saját bátorságukat, fürgeségüket és szerencséjüket. Mint ahogy mi is tanúi voltunk, vannak olyanok is, akik a legénybúcsújukat tartják ebben az időszakban. A vőlegényre váró megpróbáltatások egyike a bikafuttatás. 

bikaviadal bikafuttatás a bátrak sportja
Bikafuttatás a bátrak sportja


Céret-ben a főutca két végén egy-egy kamiont parkolnak le. Az egyik kamionból eresztik ki a bikákat az utcára, egyszerre akár 7-8 bikát is. Az állatokat lovasok próbálják mederben tartani úgy, hogy ék alakba összeállva várják a fejüket leszegve rohanó bikákat, így terelik őket végig az utcán.

bikaviadal bikafuttatás - a lovas ék
Bikafuttatás - a lovas ék, ami közrefogja a bikákat. A háttrében látható az indító kamion, tetején ifjú legényekkel, akinek stratégiai feladatuk van: ők zárják rá az ajtót a bikákra


Közben a lelkes fiúk és lányok rohannak a bikák nyomában, fogják az állatok nyakát, farkát, stb.

bikaviadal bikafuttatás az utcán
Mindig van pár szédelgő, aki a rács rossz oldalán felejti magát. A bikák meg csak pár centire kerülik el őket...
bikafuttatás koncentráció
Bikafuttatás, nem egy életbiztosítás, érdemes résen lenni! Sok lelkes futónak szó szerint a gatyája is rámegy a versenyre, amit a bika szaggat le róluk


Készítettünk egy videós összefoglalót is az eseményről, így "testközelből" átérezheted a bikafuttatást!
 

A bikafuttatást újabb eszem-iszom, dinom-dánom követi egészen az esti corridáig (=bikaviadal), ami nem kevesebb bátorságot követel.
bikaviadal bikafuttatás - Corrida de Céret 2014
Feria de Céret - az esti program: bikaviadal

 bikaviadal bikafuttatás - tüntetés a bikákért a corrida ellen
A bikafuttatás után Canet felé vesszük az irányt robogónk hátán. Kisebb fennakadásba ütközünk, néhány bikaviadal ellen tüntető fiatal akadályozza a forgalmat. A rendőrök tűrik, amíg tűrhetik, aztán oszlatják a tömeget, ismét szabad az út...

Le Perthus-ben (és általában Spanyolországban) gyakori a 'buffet libre' elnevezésű étteremfajta, ahol egy fix összeg befizetése után annyit ehetsz a büféasztalokról, amennyi csak beléd fér.

Fellelkesülve az ötleten, vacsorára mi is összeállítottuk a saját 'buffet libre'-ünket. A választékban a következő étkek szerepeltek: majonézes kukoricasaláta, kaszinótojás, vegyes saláta, rántott kecskesajt és cukkini, kuszkusz csípős paradicsommártással és almás-fahéjas palacsinta. Méltó befejezése ennek az élménydús napnak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése